Publicitat
Publicitat

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

Els contractes d’Esports 85 amb l’Ajuntament de Palma podrien acabar a la Fiscalia

Estudien què passaria amb els que ara estan en vigor

Els serveis jurídics de l’Ajuntament de Palma podrien dur a la Fiscalia els contractes signats amb Esports 85 si finalment decideixen que s’han atorgat a una empresa inhabilitada per corrupció.

A Cort regna la confusió des de la setmana passada, quan la junta de govern municipal va aprovar, com ja va anunciar aquest diari, excloure Esports 85, l’empresa que gestiona actualment els serveis de dinamització del lleure als barris i de la gestió de les activitats que es fan als pavellons de l’IME, d’un concurs públic i declarar-lo desert.

Una sentència del 2014 va condemnar a un any de presó i a inhabilitació absoluta durant sis anys els empresaris Antonio Dols i Bartolomé Gayà per emetre factures falses a l’Administració en el cas Turisme Jove, que investigava el desviament de més de tres milions d’euros a través del Consorci Turisme Jove durant la segona legislatura de Jaume Matas (2003-2007). Aquests dos empresaris van continuar presentant-se a concursos públics -i guanyant-los- a través d’Esports 85. Els dubtes, de fet, comencen aquí.

Tant fonts de l’Audiència de Palma com de l’Advocacia de la Comunitat expliquen que aquests empresaris van ser condemnats com a persones físiques i que, per tant, la persona jurídica (l’empresa) no es veu afectada per la inhabilitació. No obstant això, els serveis jurídics de l’Ajuntament estan valorant si, d’acord amb la Llei de contractes del sector públic, la prohibició és extensiva a l’empresa que els representa. L’article 60 d’aquesta norma prohibeix a l’Administració contractar les empreses condemnades per determinats delictes, però també exclou les societats que tenen administradors o representants “de fet o de dret” en la mateixa situació.

Segons el portal Infocif, Dols és administrador únic d’Esports 85 i Gayà n’és apoderat. Tots dos van ser condemnats per falsedat mercantil, prevaricació i malversació i aquests dos darrers delictes s’inclouen entre els que l’article 60 considera excloents. Tot i això, l’empresa va aportar una declaració jurada, obligatòria per licitar amb l’Administració, en què es declaraven aptes per presentar-se a concursos i, en cas que els serveis jurídics de Cort concloguin que està inhabilitada, podrien haver comès un delicte de falsedat documental i trencament de condemna.

La situació no és clara de moment i des de l’Ajuntament asseguren que la seva principal preocupació és “la situació de la plantilla”, ja que els treballadors serien “els principals afectats” si els contractes es declarassin nuls. Per això els serveis jurídics no se centren només a saber quina és la situació administrativa dels contractes, sinó també a esbrinar què s’ha de fer amb tots els vigents.

Esports 85 gestiona, per exemple, les activitats esportives dels poliesportius Rudy Fernández, S’Estel, Antoni Servera i Son Hugo, així com el servei de dinamització de joves Dinamo i dels Espais Joves, fet que suposa contractes milionaris. Molts d’aquests contractes van signar-se poc després que es dictàs la sentència i, una vegada que han expirat, s’han prorrogat.

L’Ajuntament de Palma no és, però, l’única institució que té contractes amb Esports 85: també gestiona el programa Esports per a Tothom del Consell de Mallorca, per un valor de 87.000 euros anuals, i els jocs esportius escolars, que suposen 745.000 euros per any.

A la institució insular asseguren que estan pendents del que faci l’Ajuntament de Palma i, tot i que els seus serveis jurídics consideren que la tramitació administrativa ha estat correcta, també afirmen que estan en “constant contacte” amb Cort perquè, “si ells determinen que és inhabilitació, haurem de córrer”.

Pel que fa al Govern, des de la Conselleria de Cultura i Esports asseguren que aquesta legislatura no s’ha signat cap contracte amb Esports 85 i durant la legislatura passada se’n van signar només dos, per valors que ronden els 10.000 euros. Tot i això, la consellera de Presidència, Pilar Costa, va afirmar ahir que l’Executiu revisarà els contractes “perquè la legislació hi és per complir-la” i s’analitzarà si “han fallat els controls” o si alguna empresa ha “amagat informació”.