RECLAMACIONS
Balears 07/02/2017

La telefonia i el transport aeri lideren les més de 7.200 queixes davant Consum

Les denúncies contra Vueling, Volkswagen, Pullmantur i l'organitzadora del concert de Romeo Santos incrementen les xifres respecte del 2015

Montse Terrasa
2 min
Algunes dades de la memòria del 2016.

PalmaLes queixes pel servei de telefonia, internet i TDT continuen liderant el llistat de reclamacions presentades davant el departament de Consum, encara que va baixant en comparació amb altres anys. Les reclamacions presentades en total van ser 7.264 durant l'any passat i es van atendre 17.243 persones, xifra superior a la del 2015.

Per darrere de les telecomunicacions (1.521 reclamacions), el transport aeri és el segon sector que origina més queixes dels usuaris, amb 1.242, un 40% de les quals correspon a les reclamacions a la companyia Vueling.

L'expedient sancionador a la companyia està obert, però encara no s'ha fixat l'import de la sanció, segons ha explicat aquest dimarts Xisco Dalmau, director general de Consum.

Què ha disparat les queixes?

Dalmau ha comentat que les reclamacions han augmentat respecte del 2015 per les 460 queixes contra Vueling, les 238 reclamacions per la cancel·lació del concert de Romeo Santos, que han motivat un expedient sancionador i se n'ha enviat còpia a la Fiscalia; les 62 denúncies pel frau en els motors de Volkswagen (aturats mentre es resol el procediment a l'Audiència Nacional) i les 90 denúncies contra Pullmantur per fer obres a un vaixell durant el creuer.

Dalmau explica les dades.

De les 7.264 reclamacions presentades, la gran majoria, 5.984, ja estan tancades. Un 33% finalitza amb un acord entre les parts, un 21% es deriva cap a altres organismes, un 17% acaba en la Junta Arbitral de Consum i un 9% proposa un expedient sancionador i en un 9% no hi ha acord entre les parts.

Altres anys de rècord

Les queixes davant Consum han experimentat altres anys un augment per fets molt concrets, ha destacat Dalmau: el 2012 pel tancament d'Spanair i el 2014 per la cancel·lació d'un concert de David Guetta.

El nombre de consumidors atesos l'any passat va ser de 17.243, la gran majoria per telèfon. La via telemàtica va ser utilitzada per 1.346 persones, però la Conselleria de Salut té previst potenciar aquest sistema.

stats