Balears 06/01/2018

Els consells, pendents de les competències que han d’arribar

El 2018 serà un any clau per als consells insulars de les diferents illes

Jaume Ribas
2 min

PeriodistaEl 2018 serà un any clau per als consells insulars de les diferents illes, que rebran del Govern balear les diferents competències que han de ser transferides. Les descentralització en favor dels governs insulars és un tema recurrent des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 2007, però sembla que la majoria detransferències compromeses per a aquesta legislatura podran fer-se efectives enguany.

El Consell de Mallorca que presideix Miquel Ensenyat ha aconseguit aquest passat 2017 alguns avenços importants en l’aplicació dels programes de govern que varen signar MÉS, el PSIB i Podem, com ara el rescat recent i l’obertura del túnel de Sóller. A més, tot i les crítiques de l’oposició, la institució insular ja ha avançat la creació de les direccions insulars que han d’acollir les competències que transferirà el Govern, com ara Joventut i Turisme. A més de les transferències, el tripartit que lidera Ensenyat haurà de continuar gestionant les competències que ja té. Carreteres, per exemple, ha estat una matèria que ha causat divisió adinsl’equip de govern i que en continuarà causant mentre manqui completar projectes com ara la construcció del segon cinturó de Palma.

A Menorca, el pacte tripartit preveia que Maite Salord (MÉS per Menorca) i Susana Mora (PSIB) compartissin la presidència, dos anys cadascuna. Amb el relleu ja fet, aquest 2018 serà el moment perquè Mora pugui exercir el seu lideratge i la seva obra de govern.

Així mateix, tant el Consell de Menorca com els dos Consells insulars de les Pitiüses estan pendents de transferències com ara dependència i promoció turística. Els Consells de Menorca, Eivissa i Formentera, de fet, disposen de més competències que el de Mallorca, que ha anat històricament més lent en les transferències.

Tanmateix, han sorgit i és probable que sorgeixin petites discrepàncies pel que fa als tempos o a l’exercici de les competències transferides. Convé tenir en compte pel 2018 que mentre l’administració balear es continuï descentralitzant en favor de les Illes, aquestes situacions continuaran succeïnt-se. Ahir mateix, el Consell d’Eivissa va presentar un informe demanant al Govern balear que “aclarís” les competències dels ens locals com els consells i els ajuntaments en matèria de conscessió d’ajudes per a la cooperació internacional. Aquest és un dels problemes derivats de l’aplicació de la Llei Montoro, que afecta el règim local i no permet duplicitats.

Políticament, cada illa i cada consell són un món. Mentre que a Mallorca governa un tripartit però MÉS concentra els 4 anys de presidència, a Menorca els ecosobiranistes han estat rellevats pels socialistes. A Eivissa, el Vicent Torres, del PSIB, governarà fins que acabi la legislatura amb el suport de la coalició Podem-Guanyem. El Consell més petit, el de Formentera, és el que té una fórmula de govern més senzilla: des que es va crear n’exerceix la presidència Jaume Ferrer, de Gent per Formentera, que té una majoria absoluta que treballarà per repetir.

stats