Balears 11/11/2016

El Consell d’Eivissa presentarà “en breu” el nou PTI, que prohibeix les mansions en sòl rústic

Els habitatges que es construeixin podran tenir un màxim de 300 metres quadrats, cosa que no compleix el 63% de les construccions executades el darrer any.

Armando Tur
2 min
La mansió del rus de Cala Compte, ha estat una de les més criticades dels darrers temps

EivissaEl Consell d’Eivissa ha fet una passa endavant per la protecció del territori, en els termes fixats en els acords de govern segellats pel Partit Socialista i la coalició Podem-Guanyem, gràcies a la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), que serà elevat a ple “tan aviat com se n'hagi enllestit la tramitació tècnica”. Així ho ha explicat avui la consellera de Territori, Pepa Marí, que ha remarcat que aquest pla tindrà efectes “immediats”, tan bon punt s’aprovi inicialment en ple. “El que s’aprovarà preveu una moratòria d’un màxim de dos anys, pels quals només es donaran llicències a aquells expedients que compleixin tots els punts del nou PTI”, ha explicat Marí, que ha negat que aquesta normativa, molt més restrictiva que l’actual, tingui efectes retroactius, encara que reconeix que “aquells expedients començats però no aprovats seran revisats amb la nova normativa”.

Sense entrar en detalls gaire tècnics, Marí ha parlat de quatre objectius que van acompanyats de “mesures” i que responen, a grans trets, a l’acord “de protecció del territori, d’evitar l’especulació i de protegir els béns etnològics”, signat als acords de govern. Aquests objectius són:

  • Ajustar condicions d’edificació a la realitat social: per aquest motiu, es limita la superfície màxima de les noves construccions a 300 metres quadrats, una xifra que el Consell considera “suficient” per a una família i que dista dels més de 400 metres que tenien la meitat dels expedients aprovats durant el darrer any.
  • Prevenir la segregació amb finalitat especulativa: no es podran edificar parcel·les que hagin estat segregades, malgrat que aquesta possibilitat es mantindrà per poder donar un ús agrari a les finques. Hi ha una excepció a aquesta normativa. En el cas de les herències, sí que es deixarà construir sempre dins dels límits del PTI.
  • Evitar habitatges en zones protegides o forestals: el Consell justifica que “les construccions en zones forestals no han estat mai pròpies d’Eivissa” i entén que un bosc no hauria de tenir l’ús residencial, ja que aquest podria resultar “perillós”. A més, recorden que les figures d’ANEI ja vénen protegides per les mesures que “va prendre el Govern balear”.
  • Recuperar les cases pageses i els elements etnogràfics del camp eivissenc: mesura que inclou la obligatorietat d’integrar paisatgísticament tota la finca i no només el perímetre de la construcció; s’obligarà, a més, a construir els tancaments amb parets de pedra seca tradicional d’una altura màxima d’un metre.

A més el nou PTI inclourà mesures obligatòries d’estalvi d’aigua, com la necessitat de les noves construccions d’instal·lar sistemes de recollida de la pluja, amb una capacitat de 15 tones, i la limitació de fer una piscina per casa amb una capacitat màxima de 60 metres cúbics.

Diuen, a més, que gràcies a la moratòria es dona “seguretat jurídica” a tots els expedients que s’han iniciat però no han conclòs, i que no tenen por de possibles “llicències express” que es podrien aprovar abans que aquesta proposta inicial s’aprovi, malgrat que admeten que, en el cas de les segregacions, “podria ser possible”.

stats