Balears 15/07/2015

Menorca vol regularitzar Milà per deixar d'exportar fems a Mallorca

El nou equip de govern insular vol garantir la contractació futura per la gestió de l'abocador i evitar un sobrecost

Ara Balears / Efe
2 min
Abocador d'Es Milà, a Menorca / ARXIU

PalmaEl conseller de Medi Ambient del Consell de Menorca, Javier Ares, ha afirmat avui que "cal regularitzar el funcionament de la planta de residus de Milà, un llegat heretat, ja que la solució consisteix a aturar l'exportació de residus a Mallorca".

Aquesta solució s'ha previst per a finals de juliol amb l'objectiu de normalitzar la situació i garantir la contractació futura de la planta per evitar un sobrecost. Ares ha efectuat aquestes declaracions al final de la visita que ha realitzat el nou equip de govern del Consell de Menorca, encapçalat per la presidenta Maite Salord, a les instal·lacions del Milà.

Portaveus del nou govern insular han explicat que "tot just iniciada aquesta legislatura ens trobam amb un contracte de gestió de servei públic de la planta de compost de Milà que va finalitzar l'abril de 2010, i de llavors ençà l'anterior concessionari continua prestant el servei d'acord amb l'encàrrec efectuat per la junta de govern del Consorci de Residus Sòlids de Menorca". "Aquesta situació –han indicat– és irregular i ha de concloure tan aviat com sigui possible".

El retard en l'adjudicació del nou contracte ha provocat un estat de precarietat de les instal·lacions, ja que s'ha acabat la seva vida útil i la sobreexplotació a la qual han estat sotmeses. La clausura de l'abocador el desembre del 2014, ordenada pel Govern balear després de detectar la contaminació dels aqüífers per filtracions del llot de les escombraries, ha agreujat la situació, atès que el fems rebutjat s'ha anat dipositant en la mateixa planta.

El gran volum va ocasionar que al març es registràs una situació d'emergència, provocada per problemes mecànics, higienico-sanitaris, de seguretat i de salut, com també mediambientals. Llavors es va decidir traslladar les escombraries a la planta de Son Reus (Mallorca). S'hi han transportat fins ara 4.480 tones, que suposen 6.000 metres cúbics, de les aproximadament 19.300 tones de rebot generades des de desembre, la qual cosa representa un 23,21%.

stats