Balears 17/03/2017

El Consell de Mallorca espera estrenar el seu nou portal de transparència abans de l’estiu

L’espai és una de les adaptacions que requereix la institució insular per posar-le al dia amb la Llei de transparència i amb el seu codi ètic

C. Buades
2 min
El ple del Consell de Mallorca, durant la seva darrera sessió.

PalmaEl Consell de Mallorca vol tenir a punt el seu nou portal de transparència abans que arribi l’estiu. L’espai, que permetrà a la ciutadania accedir a tota la informació econòmica i normativa de la institució insular (a més a més de reclamar tota aquella que no estigui disponible), és una de les adaptacions que requereix la institució insular per posar-le al dia amb la Llei de transparència i amb el seu codi ètic.

Actualment s’estan duent a terme les tasques de buidatge d’informació al web per tal que estigui a disposició de la ciutadania i, alhora, s’està a l’espera que el govern central resolgui les possibles incidències tècniques.

Des del Consell expliquen que el projecte de portal ja està, des de fa dues setmanes, en mans de la Comissió de Transparència, l’òrgan que haurà d’aprovar tots els procediments que passaran a estar disponibles al web per assegurar-se que no hi falta cap informació, que s’hi pengen totes les factures, els informes amb reticències negatives i, fins i tot, “despeses de caixa fixa que no interessin que surtin”.

En compliment de la Llei de transparència, el portal haurà d’incloure informació sobre tot allò que ja s’ha fet, allò que s’està fent i allò que està previst fer-se des de la institució. En segon lloc, es garantirà l’accés a la informació pública i la ciutadania podrà demanar el que vulgui saber sobre procediments que ja han finalitzat, tant del Consell com dels seus organismes autònoms.

La sol·licitud podrà realitzar-se en línia (a través d’un formulari que estarà a l’abast a la seu electrònica del Consell) i també de manera presencial, amb un imprès específic de sol·licitud al registre de la institució insular.

Es tracta, segons afirmen des del Consell, d’un “canvi de paradigma”, ja que, per exemple, en cas de no tenir competències sobre la informació que se li demana, estaran obligats a explicar a la persona interessada a quina altra institució s’ha d’adreçar”.

La creació del portal té un cost zero per al Consell i s’ha duit a terme a partir d’un acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Si bé es podrà demanar qualsevol informació, el dret d’accés està subjecte a límits quan pugui suposar un “perjudici”, perquè podria “afectar altres interessos legítims”, segons expliquen des de la institució insular.

stats