31-D
Balears 04/12/2017

El Consell de Mallorca celebra la primera Diada del 31 de desembre de la mà de Cort

Les activitats seran protagonitzades per la cultura talaiòtica i prehistòria arreu de 14 municipis. La institució i els ajuntaments se sumaran a la Festa de l'Estendard de Palma

Margalida Mateu
2 min
Presentació del programa d'activitats de la Diada de Mallorca, la primera que se celebra el 31-D.

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat el primer programa de la Diada de Mallorca del 31 de desembre. Recordem que aquest 2017 és el primer any que ha deixat de celebrar-se el 12 de setembre. Per a l'ocasió, la institució ha volgut tematitzar la festa i es dedicarà a la cultura talaiòtica i prehistòrica organitzant tallers i visites a jaciments de vuit municipis de Mallorca.

Una altra de les novetats és el pregó i l'inici de la festa, que per primera vegada surt de Palma i es durà a terme al poble d'Alaró dissabte 16 de desembre. Les paraules que donaran el sus a gairebé un mes d'actes de la Diada seran les de Carlos Garrido. El conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha remarcat que han escollit Alaró perquè "hi ha bona predisposició per part del Consistori i perquè comença per A".

Festa de l'Estendard

Com ja va avançar aquest diari, el Consell de Mallorca ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Palma per participar plegats en la comitiva el 31 de desembre al matí, festivitat de l'Estendard, quan representants del Consell i tots els batles de Mallorca que vulguin fer part de la festa caminaran junts en comitiva de Cort cap a la Seu.

"No canvia la festa, ni afecta el BIC", ha assenyalat Jurado quan li han preguntat per aquesta modificació. "La comitiva, la continuarà encapçalant Palma sols que estarà acompanyada pel Consell i els ajuntaments", hi ha afegit. D'aquesta manera, segurament seran més de 100 les persones que desfilaran, tot i que encara està per confirmar si hi participaran els batles de tots els partits polítics.

Acte institucional

El Consell de Mallorca continua apostant, això sí, per un acte institucional que enguany tindrà lloc divendres 29 de desembre al teatre Principal de Palma, en el qual el president de la institució, Miquel Ensenyat, farà el seu pregó "reivindicatiu", ha dit Jurado, de la "nova festa".

Premis Mallorca

Després de la reactivació dels Premis Mallorca i traspassades les competències de Cultura a Política Lingüística del departament de Presidència del Consell, enguany s'atorgaran els guardons inclosos dins el programa de la Diada el dilluns 18 de desembre amb la novetat del premi d'assaig, que se suma al de poesia i narrativa.

El pressupost per a tots els actes de la Diada del 31 de desembre del Consell més la seva difusió és de 78.000 €; per a l'ocasió, també s'ha creat un logotip nou. La partida destinada a la Diada és molt similar a la de l'any anterior, celebrada al setembre. Les medalles d'or i els premis Jaume II es lliuraran el 24 d'abril, com enguany.

stats