CONGRÉS AUTONÒMIC
Balears 18/03/2017

El joc brut arriba a la pugna pel PP

Company acusa Bauzá de filtrar que, el 2007, fou condemnat per haver agredit un al·lot de 12 anys

Jaume Vinyas
3 min
El joc brut arriba a la pugna pel PP

PalmaL’esprint final per endur-se la victòria en el XV Congrés autonòmic del PP amenaça de convertir-se en una sèrie de cops baixos de la candidatura de l’expresident José Ramón Bauzá contra el favorit, Biel Company. L’exconseller d’Agricultura va acusar el seu adversari, sense arribar a citar-lo explícitament, d’haver filtrat que el 2007 fou condemnat a pagar una multa de 600 euros i a indemnitzar, amb 145 euros, un al·lot de 12 anys per haver-li provocat un hematoma després d’agafar-lo pel coll, en una brega en què també hi havia implicades les filles del llavors líder d’Asaja. La notícia va ser publicada per eldiario.es i, ràpidament, es va fer viral entre els seguidors de Bauzá a les xarxes. Especialment incisiva fou la número 2 de l’expresident. L’exdiputada Aina Maria Aguiló, coneguda com ‘la reina del Twitter’ la legislatura passada, va arribar a fer un tuit amb el hashtag #stopagressions i referències a Gandhi. “És òptim que governi una Comunitat Autònoma un home que utilitza la violència en comptes del diàleg?”, es demanava en un altre tuit.

Company, qui havia convocat una roda de premsa a la seu del partit per presentar el seu candidat a secretari general, va entomar el cop amb enteresa, tot i que no va ocultar que se sentia molest. “Em permetran que tots aquells fets que pertanyen a l’àmbit privat i familiar quedin així”, va afirmar abans d’acusar “a qui em va venir a cercar per ser conseller” de ser el responsable de la filtració. Company va assegurar que va comentar l’episodi a Bauzá abans de ser nomenat i que, llavors, aquell li va dir que “no hi havia cap problema”. “No m’estranya que això es publiqui justament aquesta setmana”, va afegir a continuació.

L’exconseller no descarta que, fins que es dugui a terem el congrés, dies 25 i 26 de març, puguin aparèixer més notícies com aquesta. “Podria ser que m’acusassin d’haver matat Manolete”, va dir, irònic. Amb tot, va assenyalar que no pensa entrar en la guerra bruta i que farà feina per “erradicar aquestes males pràctiques que algunes persones, poques, han implantat en el PP”. Queda clar que, a mesura que s’acosta el congrés, es van esvaint les possibilitats d’una integració d’ambdues candidatures, tal com reclama la direcció estatal del partit.

Bauzá, amb la bandera

La publicació de la notícia va coincidir amb la celebració de l’acte de final de campanya de Bauzá, qui va elegir el mateix lloc on es farà el congrés d’aquí a una setmana. Unes 500 persones es varen congregar a l’acte, en el qual Bauzá no va fer cap referència al seu contrincant i, en canvi, es va rodejar de banderes per explicar el seu projecte. En un primer moment, va treure la balear com a símbol del compromís amb la terra; en segon lloc, una rojigualda perquè, segons va dir, “una sense l’altra són incompletes”. Finalment, va treure la bandera del PP, que va exhibir com a “símbol del que ens uneix”.

Abans de Bauzá, hi va intervenir l’altra cara visible de la candidatura, l’exdiputada Aina María Aguiló, qui va fer una defensa apassionada del Decret de símbols i de les polítiques contra el català que, entre d’altres motius, varen conduir el PP a obtenir el pitjor resultat electoral de la seva història, en les darreres eleccions autonòmiques.

Entre els assistens a l’esdeveniment, hi havia només dos diputats: els menorquins Antoni Camps i Margaret Mercadal. L’exconseller de Turisme Carlos Delgado també va voler donar suport a qui, curiosament, el derrotà en el congrés de 2010. D’aquí a vuit dies, Bauzá mesurarà les forces contra l’home a qui va convèncer que s’afiliàs. Entre tots pretenen renovar el PP.

Toni Fuster, el ‘tiquet’ de Biel Company

El favorit per endur-se la victòria en el congrés del PP, Biel Company, va presentar ahir qui ocuparà la secretaria general del partit en cas que guanyi. Toni Fuster rellevarà Sebastià Sagreras, qui abandona el càrrec perquè vol centrar-se en la batlia de Campos i la seva família, segons va dir Company, qui advertí Sagreras que “una cosa és el que ell vol i una altra el que el partit necessita”, en referència a les responsabilitats que haurà d’acceptar en un futur a mig termini si ell lidera el partit.

Company va destacar de Fuster que “té el que ha de tenir un secretari general. Coneix bé el partit; és una persona sensata i equilibrada”, unes qualitats necessàries, va assegurar, en un moment en què “s’ha de fer molta feina internament”. Fuster va ser president de Noves Generacions (2004-08) i portaveu del PP entre 2009 i 2011. També va fer feina a la desapareguda Sa Nostra i fou director gerent de la Fundació Illesport.

stats