Ander Zurimendi explica el conflicte basc a Mallorca

El periodista i autor de 'Recoja sus cosas' presenta el llibre aquests divendres i dissabte a l'illa

'Recoja sus cosas ' és un projecte de periodisme literari, segons el seu autor, Ander Zurimendi. A partir dels testimonis d'exmembres d'ETA, el periodista ha construït un relat amb què ha volgut explicar el xoc que pateixen aquestes persones quan surten al carrer després d'haver estat a la presó. 

Aquest llibre va poder sortir gràcies a una campanya de micromecenatge i aquests dies Zurimendi  el presenta a Mallorca a la vegada que tracta diverses temàtiques. Aquest divendres, l'acte és a la llibreria Rata Corner de Palma a les 19 hores i parlarà de com es tracta el conflicte basc a la literatura i el teatre. Dissabte 17 es presentarà a Manacor al migdia en un acte en què hi haurà maridatge de vins bascos amb literatura. 

En una entrevista publicada a l'ARA Balears, Zurimendi va introduir el seu llibre i com s'havia gestat.  “El meu humil objectiu és tractar de fer entendre a aquelles persones allunyades de la realitat basca o que tinguin un rebuig visceral envers ETA que la violència genera un patiment múltiple a totes les parts implicades. Crec que s’ha de construir un relat plural del conflicte basc des de tots els angles”, va explicar. 

“Partesc de dos moments [al llibre]: el de l’entrada a la presó d’un jove de vint-i-pocs anys i el de la sortida, quan de la porta del centre penitenciari surt una persona que ha superat els 50 anys, que troba una realitat completament desconeguda i una manca d’aptituds socials per relacionar-s’hi”, assenyalava. 

Una de les reflexions més dures és la relativa a la família i a l’educació dels fills: ‘Quina legitimitat puc tenir com a pare si som un desconegut per a la meva filla?’, s'hi demanen. També es parla del canvi urbanístic que ha patit el seu Bilbao natal, que deixaren sent una ciutat negra i contaminada per la indústria i han trobat reconvertida en un aparador turístic. Estan molt sorpresos per l’auge del neoliberalisme i de l’individualisme que s’ha instal·lat a la societat basca”. 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF