Rajoy avisa Catalunya que si no participa en la negociació del finançament se li imposarà l'acord dels altres

El president del govern espanyol no ha fet cap menció de l'absència dels representants catalans i bascos. La presidenta Armengol se centrarà, a més del finançament, a aclarir la despesa en dependència

DANI SÁNCHEZ UGART / ARA BALEARS

La primera conferència de presidents sense representació catalana ni basca ha començat avui dematí al Senat espanyol centrada en el finançament autonòmic. Els presidents de les diferents comunitats autònomes assistents, entre els quals hi ha la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, han anat desfilant per la Cambra Alta espanyola des de primera hora del matí per tal de participar en la trobada, que es dividirà en dues parts: una de deliberativa al matí i una de decisòria l'horabaixa.

En acabar la reunió, el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha agraït la presència dels presidents de les comunitats autònomes i la feina preparatòria que han dut a terme, a més de les seves intervencions, amb un "contingut i un to molt instructius". "Aquesta Conferència de Presidents és un òrgan per construir", ha asseverat el líder espanyol, que ha demanat que es mantingui aquest fòrum "allunyat dels debats polítics del dia a dia". 

Rajoy ha considerat que hagués estat desitjable que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagués assistit a la reunió, i ha afirmat que "la invitació a parlar sempre està oberta"

Davant dels presidents autonòmics,  Rajoy , ha fet un discurs centrat a treure pit de la recuperació econòmica i no ha fet cap menció a l'absència dels representants catalans i bascos. Rajoy ha explicat que aquest any es recuperaran els nivells de PIB anteriors a la crisi, segons ha relatat ell mateix en roda de premsa. "Avui la situació és molt diferent, perquè portem tres anys de creixement econòmic superior al 3%, al capdavant del creixement dels països de la Unió Europea", ha dit. Tot i així, ha recordat que encara no s'ha recuperat el nivell de recaptació impositiva ni de la Seguretat Social, tot i que la despesa en pensions s'ha disparat en 40.000 milions d'euros anuals, tot un avís per a navegants per no esperar grans alegries del nou finançament autonòmic.

"Vaig voler posar èmfasi en un tema important. En el 2007 la recaptació en el conjunt de les administracions públiques va ser de 440.000 milions, i en només dos anys vam perdre 70.000 milions, i encara al 2016 no estem en els nivells de recaptació del 2007, amb 20.000 milions menys. En paral·lel a això, un capítol, el de pensions, ha pujat en 40.000 milions. Si a això se li afegeix la pujada de les prestacions en desocupació s'entén l'enorme esforç que han hagut de fer les administracions", ha explicat. Per això, a partir d'ara "no hi ha més remei que seguir creant ocupació" per fer pujar la recaptació, perquè així l'Estat disposarà "de més recursos per atendre les necessitats de tothom". 

Per això, ha considerat que cal continuar "el procés de consolidació fiscal", per baixar del 3% del dèficit i sortir de la vigilància de Brussel·les. També ha demanat "continuar amb les polítiques de reformes".

L'envelliment de la població serà un altre dels punts centrals de la discussió. També s'ha referit el president espanyol a l'agenda europea, el repte que suposa el Brexit' i les amenaces econòmiques derivades de la pujada del preu del petroli i dels tipus d'interès. 

També s'ha referit Rajoy a Europa, que és "el nostre present i el nostre futur i on volem continuar per sempre". En aquest punt ha marcat el 'Brexit' com un dels grans reptes a escala europea, amb la voluntat d'Espanya de mantenir la relació el més intensa possible amb el Regne Unit. També ha fet referència a la necessitat d'abordar els "problemes reals de la gent", amb el debat encetat a Bratislava que marcava la immigració per raons econòmiques, la seguretat interior i exterior i l'atur juvenil com a grans prioritats. El tercer gran tema que ha tractat el president espanyol ha estat el futur d'Europa, i els nous avenços en integració política i econòmica.  

Rajoy ha reflexionat també sobre el model del benestar que hi ha a Espanya, que és "com n'hi ha pocs al món" i ha recordat que més del 70% de la despesa pública a l'Estat es dedica a despesa social a través de les diferents administracions. Sobre el finançament autonòmic, Rajoy ha dit que no acceptarà que hi hagi "imposicions" entre comunitats, sinó que caldrà un acord entre totes i també al Congrés. El cap de l'executiu ha recordat, però que la despesa en pensions, que seguirà augmentant en els pròxims mesos i anys i requerirà un "esforç important".  

També s'ha referit a la demografia, un aspecte per al qual es crearà un grup de treball pensant en el mitjà i el llarg termini, per intentar resoldre els problemes derivats de la pèrdua de població a alguns racons d'Espanya. 

Els acords:

 1. En el termini d'un mes es crearà una comissió d'experts per començar a treballar en el nou model de finançament basat en els principis d'equitat, transparència i corresponsabilitat fiscal, i que incorporarà finançament per a la dependència.
 2. Renovar el reglament de la Conferència de Presidents, per fer-la anualment, amb objectius revisables cada sis mesos.
 3. Elaborar una estratègia nacional davant del repte demogràfic.
 4. Constituir el consell Nacional de Protecció Civil per millorar la coordinació en cas de catàstrofe.
 5. Convocar un debat entre totes les comunitats autònomes sobre educació.
 6. Continuar avançant en la unitat de mercat.
 7. Acords en ocupació.
 8. Crear en tres mesos un grup de treball per dissenyar i posar en marxa una targeta social.
 9. Que les comunitats autònomes participin en el desenvolupament reglamentari del decret del bo social per protegir les persones vulnerables dels talls de llum. 
 10. Fer un debat monogràfic sobre violència de gènere entre les comunitats. 
 11. Es crearà una comissió d'assumptes dedicats a la Unió Europea.
 12. Impulsar un pla coordinat d'ajuda d'emergència a les persones refugiades.

Tot i aquesta aparença executiva, els acords de la Conferència de Presidents arriben precuinats. Fa setmanes que es treballen entre les comunitats i els diferents ministeris, amb dues reunions de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb els representants de les comunitats autònomes. Tots dos estaran, juntament Rajoy, presents a la reunió d'avui, inaugurada pel rei Felip VI.

Santamaría ha fet la valoració oficial de la trobada durant la pausa del migdia, i ha valorat el "clima molt constructiu" que hi a hagut a la reunió, en una "trobada molt sincera i amb molta empatia". La vicepresidenta ha considerat que el Govern "s'equivoca" en no assistir a la reunió i ha recordat que els presidents autonòmics han pogut parlar "sense límit de temps de tot el que han considerat oportú". 

Pel que fa al finançament, es tancarà avui un calendari per actualitzar el model de repartiment dels diners amb les comunitats, caducat des del 2014. De moment Montoro ja ha demanat a cada comunitat que triï un expert per començar a treballar en el "nou model" (les comunitats insisteixen que no sigui una actualització de l'antic), i en els pròxims mesos. 

Aquest serà el principal aspecte a tractar, però n'hi haurà d'altres:  Rajoy  va destacar ahir com els altres temes principals la sostenibilitat de la població, l'estat del benestar, el repte de l'ocupació, el de l'educació, la targeta de serveis socials únics, la unitat de mercat, la mobilitat funcionarial i la qüestió europea.  

Nou finançament i aclarir la despesa en dependència

La presidenta del Govern, Francina Armengol, se centrarà a assentar les bases per a un nou sistema de finançament i a aclarir la despesa en dependència. Armengol, la darrera de les mandatàries autonòmiques a arribar-hi, ha estat rebuda pel president del Senat, Pío García Escudero, a l'entrada de la plaça de la Marina Espanyola i ja a l'interior ha saludat els membres de la taula.

Després compartirà un berenar informal amb el rei i la resta de presidents, previ a l'inici de la conferència.

Més de 600 periodistes s'han acreditat per cobrir la reunió, que finalitzarà amb les rodes de premsa de Rajoy i dels presidents de les comunitats autònomes.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF