SANT JORDI SEDUEIX
Balears 24/04/2014

La gran concurrència de la diada dóna aire als llibreters

Mig centenar de parades participaren en la festa, que varen visitar milers de persones

Anna Mascaró
3 min

PalmaLa festa de Sant Jordi tenyí ahir de literatura el centre de Palma en una jornada de sol punyent que milers de persones aprofitaren per sortir a la caça del seu autor preferit. El bon temps afavorí l’èxit del Dia del Llibre, que ajudarà un sector que no passa pel seu millor moment. Des de primera hora del matí, prop de 50 llibreries varen posar paradetes a disposició dels passejants, lamentant no poder oferir més exemplars de Gabriel García Márquez, protagonista de les demandes dels clients, ja que la mort del geni els va agafar un pèl tard per recuperar-lo amb vista a la diada.

A les 10.00 h, la quadribarrada ja ocupava els carrers de Cort, la plaça Major, la Rambla, Sant Miquel i els portals dels principals centres comercials. Les floristes havien pintat de vermell l’oferta del dia. Els llibreters veien la diada amb esperança i apostaren per les mostres de novel·la, butxaca i novetats.

La literatura infantil es va fer un lloc important dins la mostra, malgrat que, com que era festiu a les escoles, enguany molts venedors enyoraren els grups escolars. “Sembla que els pares no trien la fira del llibre com un lloc on dur els nins”, protestà Julia M. Bermejo, encarregada de la paradeta de la llibreria Los oficios terrestres. D’entre els llibres per a nins, un dels més venuts van ser els del famós ratolí periodista Geronimo Stilton.

Alguns dels principals escriptors de les Balears signaren exemplars a les paradetes durant tot la jornada, com ara Neus Canyelles, Pere Morey, Miquel Àngel Vidal i Marcel·lí Guerrero, que dimarts presentà a Can Alcover Els tentacles de les tenebres, sobre el conflicte educatiu. A la festa de la literatura, s’hi sumaren paradetes de propaganda dels partits MÉS i El Pi, com també les de Joves per la Llengua i el CineCiutat. No hi faltaren tampoc els comerciants d’espelmes perfumades, bijuteria i productes artesanals.

Els turistes passejaven enmig de la gentada i es preguntaven què era allò del Sant Jordi, dubtant entre si era una fira del llibre o el Sant Valentí “local”. Entre els vianants va fer acte de presència el batle de Palma, Mateu Isern, qui comprà a la paradeta de Literanta un exemplar de Momentos estelares de la humanidad, de l’austríac Stefan Zweig, compendi de capítols d’història novel·lada que es reedità a Barcelona l’any 2002. També es creuaren les fins fa poc competidores a les eleccions primàries del PSIB, Aina Calvo i Francina Armengol, a més del portaveu de MÉS al Parlament, Biel Barceló, i l’exdirector de l’IES Marratxí Jaume March.

Els llibreters destacaren la tirada de la novel·la El jilguero, per la qual la seva autora, Dona Tartt, guanyà dia 14 d’aquest mes el premi Pulitzer de novel·la de ficció, com també Dies de frontera, de Vicenç Pagès, guanyador del premi Sant Jordi 2013. En català, també tingué èxit Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca, de l’historiador Pere Ferrer Guasp, que explica amb un estil àgil i amè la cara fosca del comerç il·legal a Mallorca durant el franquisme. Almudena Grandes va ser l’autora en castellà més venuda, amb el seu llibre Las tres bodas de Manolita. Els clients de Sant Jordi també devoren sentit de l’humor. Ho demostra el fet que una de les novel·les més reclamades a les paradetes va ser L’analfabeta que va salvar un país, que presenta l’escriptor Jonas Jonasson després de l’èxit mundial de L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra.

“Les compres enguany han estat molt diverses”, va assegurar Sergio González, encarregat de Literanta: “Però el més important és que la gent no només passeja, sinó que també compra”. Pel que fa al còmic, 100 pintogramas para un siglo (XX), de Pere Joan, i Las oscuras manos del olvido, de Tomeu Seguí, eren entre les obres més venudes. Rafael Ivorra, de Gotan Comics, contà que “és un gènere fàcil de vendre perquè abasta moltes edats i interessos”.

La diada a la Part Forana

Totes les llibreries de Manacor varen participar en la diada. A més, el municipi va organitzar un concert de jazz de la banda municipal amb motiu de Jordi. A Capdepera, Sant Jordi compartí l’espai amb les fruites i verdures del mercat setmanal: es muntaren, a la plaça d’Orient, parades de llibres de segona mà, novetats, roses i manualitats. Al capvespre hi hagué contacontes i un taller per aprendre a fabricar roses.

stats