Balears 17/10/2017

Unes 450 persones es concentren a les Pitiüses i Menorca en solidaritat amb els presidents d'ANC i Òmnium

A la plaça de la Miranda de Maó s'hi han reunit al voltant de 300 persones i a l'Alamera de Vila una vuitantena

Armando Tur/ivan Martín
2 min
Un moment de la concentració de Maó.

Eivissa/MaóA Eivissa, prop de 100 persones s’han concentrat al passeig de l’Alamera darrere d’una pancarta que demanava ‘Democràcia’ i que anava acompanyada d’una senyera. La xifra, tot i ser inferior a la resta de concentracions que s’han registrat a la major de les Pitiüses per donar suport al procés català, “suma i mostra que aquí, a Eivissa, també es viu proper”, tal com ha explicat l’exeurodiputat Bernat Joan, qui ha mostrat sorpresa per la detenció de Sànchez i Cuixart.

“És kafkià, injust totalment”, ha manifestat Joan, qui ha recordat que dins la Unió Europea és “la primera vegada que hi ha presos polítics, una cosa absolutament nova i absolutament inassumible”. Segons Joan, aquestes detencions posen en perill “els fonaments que han fet créixer la Unió Europea com a projecte” i demana als líders europeus que actuïn si volen “salvar la Unió”, perquè, si no, “se n’anirà tot a fer punyetes”.

També hi era present el tinent de batle de Vila, Joan Ribas, qui ha explicat que tothom allà present considera “que s’ha creuat una línia vermella, que és ficar-se amb la societat civil”, i defensa que tant Sànchez com Cuixart són “persones que promovien manifestacions pacífiques” i recorda que ells mateixos “es preocupaven que no hi hagués aldarulls ni merder”.

En el mateix sentit, la vicepresidenta del Consell d’Eivissa, Viviana de Sans, ha assegurat que els dos detinguts “estan darrere de moviments cívics i de manifestacions pacífiques, cíviques i de caràcter constructiu”, i diu que Mariano Rajoy va dia a dia “errada rere errada”. De Sans fa una crida al diàleg per pactar un referèndum, “amb temps”, que permeti fer “pedagogia” per part de les dos parts.

A la mateixa hora, unes 300 persones s'han concentrat aquest dimarts horabaixa a la plaça Miranda de Maó, just davant de la Delegació de govern i de la comissaria de la Policia Nacional. Sota el lema 'Llibertat. Prou presos polítics', els assistents han escenificat el seu suport als líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament.

També a Formentera, una cinquantena de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Francesc per sumar-se a les mostres de solidaritat amb els presidents d'Òmnium i ANC.

stats