Balears 20/12/2017

Les comunitats autònomes debaten amb Méndez de Vigo el model d'oposicions per al professorat

Educació vol que les proves siguin eliminatòries i els sindicats reclamen que no ho siguin

Efe
2 min
Méndez de Vigo respon als periodistes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

MadridEl ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i les comunitats autònomes debaten aquest dimecres a la Conferència Sectorial el reial decret que ha de fixar el model per a les oposicions d'ingrés al cos docent, sobre el qual es debat si les proves han de ser eliminatòries o no. El ministre representarà la Generalitat de Catalunya en la reunió per a l'aplicació de l'article 155.

Educació sosté que és "fonamental" que el professorat tingui uns coneixements mínims de la matèria que ha d'ensenyar a l'alumnat, per la qual cosa ha de superar amb almenys un 5 la prova eliminatòria de coneixements a les oposicions. Sindicats de docents com CCOO, STES, CSIF i UGT volen que les proves de la fase d'oposició no siguin eliminatòries o que s'augmenti el pes de l'antiguitat per a la fase de concurs perquè, de manera extraordinària, puguin convertir-se en funcionaris molts dels docents interins actuals (que representen més d'un 20% del professorat).

STES ha anunciat així mateix que aquest migdia es concentrarà davant el Ministeri per reclamar "la reobertura de la negociació", atès que el passat 30 de novembre, en una reunió amb Educació, no es van acceptar les reivindicacions.

Fonts d'Educació han explicat a EFE que "tots els sistemes educatius que han millorat havien seleccionat els millors professors" i que a les citades oposicions s'hi poden presentar els docents que han ocupat places d'interinitat, però també altres opositors que fa anys que es preparen i han de tenir l'oportunitat d'accedir a la funció pública docent.

Segons les mateixes fonts, hi ha dos informes de l'Advocacia de l'Estat que assenyalen que el fet que les proves no siguin eliminatòries "desnaturalitza la institució de l'oposició com a procés selectiu i vulnera els principis constitucionals de capacitat i igualtat en l'accés a la funció pública". Han afegit que les proves havien estat eliminatòries "sempre", excepte entre els anys 2008 i 2011, de manera transitòria, a causa de la implantació de la LOE, la llei anterior a la LOMQE.

Des del PSOE, la responsable d'Educació i Universitats, Luz Martínez Seijo, va mostrar el passat 30 de novembre el "suport" als sindicats i va recordar que diverses comunitats i el Congrés coincidien en la "necessitat d'impulsar un procés real d'estabilització de l'ocupació".

stats