Balears 16/12/2014

Patrimoni tomba el pla especial del Jonquet i obliga Cort a refer-lo

Els tècnics adverteixen que el macroprojecte d'Acciona és incompatible amb la protecció BIC del barri. Urbanisme rectificarà, però alerta sobre possibles indemnitzacions

Lluís Planas
2 min
Joan Josep Pascual, dreta, i Àngel Gené, de la plataforma Salvem el Jonquet en el moment de rebre la noticia.

PalmaLa Comissió de Patrimoni Històric del Consell ha suspès aquest dimarts la tramitació del Pla Especial de Protecció (PEP) del barri del Jonquet de Palma. El dictamen de Patrimoni és vinculant perquè el PEP es deriva de la declaració del barri com a Bé d'Interès Cultural (BIC) ara fa cinc anys, ratificada enguany pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), i obligarà l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma a refer-lo seguint les seves prescripcions. El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ja ha avançat que el seu departament treballarà en aquest sentit, però ha advertit d'un possible cost per a l'administració pública.

Les deficiències detectades pels tècnics de Patrimoni, segons ha explicat Valls, se centren en el polèmic desenvolupament urbanístic en el Jonquet de la promotora Acciona, que xocaria amb la protecció que atorga al barri la Llei de patrimoni per la seva declaració de BIC. Així, Patrimoni del Consell subratlla que el PEP no pot permetre la construcció d'aparcaments soterrats que no siguin els exclusius per als nous habitatges –el projecte preveia un gran aparcament de rotació perforant el talús–, ni un local comercial ni l'edificabilitat prevista per a les noves construccions. La Comissió d'Urbanisme ja havia advertit de les nombroses mancances del PEP aprovat en solitari per l'equip de govern del PP a Cort.

El responsable d'Urbanisme ha insitit què les deficìències detectades per Patrimoni se centren "substancialment en la unitat d'acció prevista per Acciona". Davant la suspensió del PEP impulsat per Cort, ha defensat que era un planejament "que presentava la difícil dicotomia per establir una protecció en funció d'uns desenvolupaments que encara no s'han fet". Per això ha defensat que la premissa municipal havia estat "el cost zero" per a l'erari públic i ha avisat que ara Acciona podria acabar presentant una reclamació per responsabilitat patrimonial. Malgrat tot, Valls ha admès que en principi la promotora no té cap dret adquirit de construcció. Acciona ja va perdre el seu contenciós en contra de la declaració de BIC del Consell durant la legislatura passada.

L'equip de govern del PP, que ha impulsat el planejament en solitari amb l'oposició de la plataforma Salvem el Jonquet, integrada pels veïns i nombroses entitats com ARCA, el GOB i l'Obra Cultural, a banda dels grups del PSOE i MÉS, haurà d'obrir un nou procediment per arreglar totes les deficiències i obrir després un nou període d'exposició pública i presentació d'al·legacions. Valls ha dit que es podria aconseguir això abans de les properes eleccions.

stats