ELS EFECTES DEL 25-M
Balears 02/06/2014

Uns comicis ‘de segona’ canvien el pas als partits

PP i PSIB pintaren el 25-M com un test a les retallades, però els nefastos resultats els fan engolir les consignes

i
Quim Torres
3 min

PalmaLes eleccions europees eren ‘de bromes’, ‘de segona’, però els seus resultats han acabat canviant el pas als dos partits grans de Balears, PP i PSOE. Les fortes pèrdues de vots que han patit a les Illes el 25-M no han provocat ni dimissions ni reorganitzacions internes, tampoc han generat rectificacions ni autocrítica, però socialistes i populars sí que s’han hagut d’engolir les consignes que tenien preparades per a l’endemà i han hagut de sortir al pas a uns nefastos resultats amb missatges agafats pels pèls.

PP i PSOE havien coincidit a plantejar els comicis com un test a les polítiques de retallades aplicades pels populars (i abans pels socialistes). Si el PP mantenia resultats, l’endemà dels comicis hauria sortit a dir que la ciutadania avalava les seves polítiques; si no els hagués mantingut, el PSOE hauria sortit a dir tot el contrari. Per veure per on anaven els trets, basta recordar les entrevistes a la candidata popular Rosa Estaràs la setmana abans de les eleccions, en què ja anunciava la consigna; o basta recuperar els missatges que llançava Francina Armengol a l’electorat socialista. Però els resultats s’han endut per endavant les consignes previstes.

El PP, com diuen els seus dirigents cada pic amb la boca més petita, ha guanyat les europees i ha ampliat la distància amb el PSOE, però obté els seus pitjors resultats des de fa anys, perd 38.000 vots i, per primer pic, es veu perjudicat per l’abstenció. Amb aquests resultats, ha de canviar de consigna. No pot sortir a defensar que la ciutadania ha aplaudit les seves retallades i opta per començar a llançar missatges per activar el seu electorat apel·lant al vot de la por. Aprofita l’auge de formacions d’esquerra alternativa (com Podemos o Esquerra Unida) i la pèrdua de vots del PSOE per advertir que si els votants populars no es mobilitzen i el PP no revalida la majoria absoluta, allò que hi haurà serà un altre pacte d’esquerres, però ara amb menys presència de forces moderades i més pes de les radicals. I contraposa un govern del PP fort, estable i moderat a un de dèbil, inestable i radical.

Malgrat la forta pèrdua de vots, el Govern no preveu canviar el full de ruta. Això no treu que per a l’any vinent rebaixi, en la mesura que li sigui possible, taxes i imposts. Però, en realitat, això formava part del guió que tenia escrit l’Executiu mateix per guanyar aire amb vista a les autonòmiques del maig que ve. A escala de partit, el PP no analitzarà els resultats fins demà (una setmana i mitja després dels comicis) i ja s’han començat a sentir veus de crítica amb la direcció.

El PSIB tampoc

A l’altre costat, els socialistes també s’han hagut d’empassar els missatges que tenien escrits. La pèrdua de 40.000 vots, en un context d’increment de la participació progressista, els deixa sense capacitat de plantejar els comicis com una galtada a les polítiques d’un PP que, malgrat tot, continua sent la força més votada. Els socialistes s’han d’aferrar a una situació que no han generat ells per poder treure el cap: que la suma de vots de les forces progressistes supera la de les conservadores. Aquest fet permet al PSIB plantejar els resultats com una constatació d’un suposat canvi de cicle i apuntar la possibilitat d’un tomb electoral en les autonòmiques de l’any vinent.

El plantejament, però, no serveix per dissimular la seva crisi interna que, localment, sí que queda tapada pel daltabaix que han ocasionat els comicis en la matriu, el PSOE, amb un congrés extraordinari convocat per al proper mes de juliol. Els socialistes locals, de moment, eviten en públic l’autocrítica i no posen sobre la taula cap reorganització interna ni un replantejament de missatges. Prefereixen mirar cap a Madrid, esperant que un nou lideratge al PSOE els torni a situar en un bon lloc en el mercat electoral. A un any de les eleccions autonòmiques, PSIB i PP saben ara més o manco on es troben.

stats