BALANÇ DE TEMPORADA

El petit comerç acusa el Black Friday de desvirtuar les rebaixes

Avançament de l’enquesta que la patronal Pimeco realitza periòdicament als seus afiliats

Els resultats de l’actual període de rebaixes no passaran a la història del petit i mitjà comerç de Mallorca. Ho reflecteix l’avançament de l’enquesta que la patronal Pimeco realitza periòdicament als seus afiliats, els resultats del qual va facilitar, ahir, als mitjans de comunicació.

Un 84% dels enquestats ha assegurat no haver complert les expectatives de vendes. En aquest sentit, destaca que només al 12% li ha anat millor que en el període anterior, mentre que un 38% ha venut menys. A la resta, el 50%, li ha anat més o manco igual.

Amb vista a les setmanes vinents, quan s’acabarà de rematar la campanya, el pessimisme s’accentua. Només el 8% dels enquestats creu que augmentaran les vendes, mentre que el 50% preveu anar a menys.

La temporada de gener ja havia començat amb poques perspectives i, de fet, el 58% dels enquestats reconeix que ha aplicat els mateixos descomptes que la temporada anterior. Només el 16% s’ha decidit a rebaixar més els preus i el 26% restant els ha incrementat.

El Black Friday, a la diana

Vuit de cada deu del 84% de comerciants insatisfets amb les rebaixes asseguren que han rebut poca afluència de clients, mentre que un 20% assenyala que ha detectat, entre els clients, una escassa predisposició a comprar. En responsabilitzen, de tot plegat, la liberalització del període de rebaixes. El 75% considera que la mesura els ha perjudicat i un 25% considera que ni els ha beneficiat ni els ha perjudicat. Per tant, ningú no afirma que la mesura l’ha beneficiat.

“Les rebaixes comencen pràcticament el mes de novembre, és a dir, molt abans del que havia estat sempre”, lamenta el president de Pimeco, Bernat Coll, qui considera que el Black Friday i la supressió dels períodes oficials de rebaixes n’han desvirtuat el sentit.

“No és una qüestió del petit comerç contra el gran. Tots ens veim perjudicats per la gran competència a l’hora d’aplicar descomptes i, com a conseqüència, desgraciadament, el petit empresari cada pic va més just i té menys possibilitats de subsistir”, conclou l’empresari.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF