TURISTITZACIÓ
Balears 05/08/2017

“Es comença llançant confeti a Balears i s’acaba cremant busos”

El PP i la dreta catalana i basca eleven el to de les crítiques a les darreres accions d’Arran

Jaume Vinyas
4 min
El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo, ahir a Alacant, on va participar en un acte de partit.

PalmaLes accions de l’organització juvenil Arran contra la turistització a Palma i a Barcelona ja s’han elevat al nivell de Veneçuela en l’argumentari del PP. El coordinador general de la formació en l’àmbit estatal, Fernando Martínez Maíllo, va xerrar dels dos temes ahir, després d’un acte de partit que tingué lloc a Alacant. “Es comença llançant confeti com a les Balears i s’acaben cremant autobusos com la kale borroka ”, va assegurar en relació amb l’acció d’Arran al moll Vell de Palma del 22 de juliol, que ha acaparat aquesta setmana l’atenció dels mitjans després que l’organització penjàs un vídeo a les xarxes reivindicant-ne l’autoria i que ha coincidit amb l’atac contra un bus turístic a Barcelona, a càrrec de la mateixa organització. “Són al·lotots descerebrats i malcriats”, va assegurar el dirigent popular en referència als participants en aquestes accions. “S’ha de ser insensat per intentar destrossar” un dels puntals de l’economia del país, va afegir, tot criticant els partits “que no condemnen aquests actes vandàlics”. En aquest sentit, Martínez Maíllo va criticar directament la batlessa de Barcelona, Ada Colau, de qui va lamentar que s’hagi limitat a “llançar un tuit” sobre el tema “amb la importància que té”. A continuació, Martínez Maíllo va comparar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb l’exdictador romanès Nicolae Ceaucescu.

“Aplicar la llei antiterrorista”

La de Martínez Maíllo no va ser l’única sortida de to relacionada amb el tema. “Si el vandalisme antiturisme vol reproduir el model d’assetjament terrorista, als seus atacs caldria aplicar-hi la legislació antiterrorista”, va piular el diputat de la Unió del Poble Navarrès, Carlos Salvador. “Un diputat que ficaria a la presó tothom qui no opini com ell i protesti. I es fan dir demòcrates”, li va respondre, a les xarxes, el regidor d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l’Ajuntament de Palma, Aligi Molina. La seva formació, Podem, és pràcticament l’única que no ha rebutjat l’acció (ja sigui pel fons o per la forma) a l’Arxipèlag. MÉS per Mallorca tampoc no ho ha fet, tot i que sí que ho han fet alguns dels seus principals representants a les institucions, com el batle de Palma, Toni Noguera, i el vicepresident, Biel Barceló. Qui sí que va voler mostrar el seu suport explícit a Arran va ser la CUP-Palma, que en un comunicat va expressar el “suport” a l’organització juvenil, amb qui va assegurar compartir “la preocupació pel model turístic que es desenvolupa a la major part dels Països Catalans, basat en un model de capitalisme ferotge i destructor i que contribueix a empitjorar les condicions de vida de bona part de la ciutadania del nostre país”.

“A hores d’ara ningú pot negar que Arran ha assenyalat un dels problemes greus que pateixen les classes populars i, mentre els que voldrien que no s’hagués obert el debat intenten desviar la nostra mirada cap al dit que assenyala el problema, des de la CUP fa temps que som partidaris d’impugnar el model turístic que patim i de promoure el debat sobre el model econòmic que volem per als Països Catalans”, afegí la formació independentista.

Precisament, la CUP va ser el blanc de les crítiques, ahir, del PdeCAT. “En aquests moments”, propers al referèndum, “alguns poden aprofitar aquesta realitat tan marginal per fer una caricatura i un relat exagerat i forçat sobre una societat catalana que sempre ha estat majoritàriament pacífica”, va indicar el coordinador de diputats i senadors de l’antiga Convergència, Jordi Xuclà, qui va afegir que els “actes vandàlics” i “turismofòbics” d’Arran haurien de dur-se als tribunals. Xuclà va advertir, a més, que “el PdeCAT no es veu fent pactes generals amb una opció política com la CUP”, però va justificar que conservin el pacte que els permet mantenir la majoria parlamentària a Catalunya, perquè es tracta d’una “legislatura excepcional” que té un “objectiu que val la pena”, en referència al referèndum. Amb tot, va acabar canviant d’objectiu i va afirmar que el preocupen més “sectors menys marginals que s’han posat de perfil i que no han ajudat en absolut a consolidar un model turístic d’èxit a Barcelona”. Novament, qui s’enduia la patacada era la batlessa de la ciutat, Ada Colau.

Al País Basc, també

La polèmica no se circumscriu, exclusivament, als territoris de parla catalana i ja ha saltat al País Basc, on les joventuts de Sortu ja varen anunciar que volien iniciar una campanya similar contra la turistizació. La reacció va arribar, en aquest cas, de la dreta nacionalista, encara força majoritària a la comunitat. El Partit Nacionalista Basc (PNB) va exigir ahir a Sortu, a través d’un comunicat, que abandoni la “demagògia” en turisme i deixi de “riure les gràcies” a les joventuts de la formació. En aquest sentit, el PNB va expressar el seu “suport al conjunt de les institucions basques i al sector turístic basc que, des de fa anys, estan desenvolupant per a Euskadi una estratègia turística sostenible”, un adjectiu molt familiar, aquesta legislatura, a les Illes Balears.

stats