Balears 06/06/2017

Comença la campanya de prevenció del càncer de pell

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Balears, en col·laboració amb l'AECC, realitza enguany anàlisis de pell gratuïtes per determinar el factor de protecció solar més adequat

Anna Vidal
2 min
Es realitzen anàlisis de pell gratuïtes / COFIB

PalmaEl Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), en col·laboració amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de les Balears (AECC), ha posat en marxa la nova campanya de prevenció del càncer de pell. Durant tota la jornada d'avui, a l'envelat instal·lat a la plaça de la Porta Pintada, a Palma, realitzaran anàlisis de pell gratuïtes per determinar el factor de protecció solar més adequat. Demà seran al campus de la UIB i també es desplaçaran a altres pobles de Mallorca, com Inca i Campos, i també a Eivissa i Menorca.

“S'analitza el tipus de pell, la concentració de melanina i s'avalua quin tipus de fotoprotecció solar mínim es necessita”, explica Javier Cortés, president de l'AECC de Balears. “Des del punt de vista mèdic, desaconsellam l'ús d'olis que estimulen el broncejat d'una manera indiscriminada”, afegeix.

Es considera que un fotoprotector 15-20 és baix, un de 30 és mitjà un de 50 és alt. “A partir de 50 es considera que s'està molt ben protegit”, apunta Tomàs Muret, vocal de dermofarmàcia del COFIB. Així mateix, recomana aplicar-lo cada dues hores, o amb més freqüència depenent de l'activitat física que es realitzi.

Els experts també recomanen evitar l'exposició al sol entre les 12 h i les 16h. “Hauríem d'aconseguir que a aquestes hores les platges estiguessin buides”, apunta Muret, qui reconeix que davant aquesta “utopia” aconsella que es reforci aquesta protecció mitjançant la utilització de “capells, camisetes i molta hidratació”.

“La protecció de la irradiació solar a la infància té una extremada importància”, subratlla Cortés, qui recorda que la pell té memòria i el mal que es pot fer a un infant de sis mesos que se l'exposa al sol sense protecció és “irreparable”. “Hi ha estudis que han demostrat que si un infant no s'ha cremat mai entre els 0 i els 18 anys no té gairebé probabilitats de desenvolupar carcinomes ni melanomes”, apunta Muret.

Melanoma

El càncer de pell és un tipus de càncer evitable. “Sabem que la principal variable associada al risc de desenvolupar càncer és prendre de manera incontrolada el sol. El sol és bo, però s'ha de prendre de manera adequada, amb el filtre adequat a la pell, a les hores adequades del dia i durant el temps pertinent”, recorda Cortés.

El melanoma és el tipus de càncer de pell més agressiu. A les Illes Balears hi ha una prevalença de melanomes de 5/100.000 persones. “La bona notícia és que s'ha millorat molt la taxa de supervivència, d'una banda, perquè se n'ha millorat el diagnòstic precoç, i de l'altra, perquè han millorat molt les estratègies de tractament”, explica Cortés.

Medicaments fotosensibilitzants

Els experts recorden que hi ha alguns medicaments que són fotosensibilitzants, és a dir, que augmenten la sensibilització al sol. És el cas, per exemple, de l'ibuprofè o de les pastilles anticonceptives. “No és gaire incident en el risc personal, però cal tenir-ho en compte”, precisa Cortés. Així mateix, Muret recomana a les persones polimedicades que, davant qualsevol dubte, demanin informació a les farmàcies.

stats