SOLIDARITAT
Balears 28/01/2017

El club més selecte dels donants de sang

Només 17 homes poden contribuir a la supervivència de bebès afectats per una malaltia molt específica

Montse Terrasa
2 min
RESERVES VITALS Un tècnic de laboratori supervisa les bosses de sang procedents de donants.

PalmaHi ha gent disposada a perdre fins a tres hores el mateix dia de la Nit de Nadal per fer una donació de sang. És el cas d’un home d’Artà. I aquest va ser el temps que va passar entre el desplaçament a Palma, l’estona de donació i la tornada al seu poble. Ell, com varen fer sis persones més aquell dia, va respondre a la crida del Banc de Sang.

El seu cas no és el de donants ‘normals’, no. Són especials, ‘rars’, perquè són donants per afèresi, aquells que aporten només un component concret de la sang. És un tipus de donació més lenta, perquè els implica haver d’estar connectats entre 45 i 60 minuts a una màquina, que centrifuga la sang per tal de separar-ne els components. És un procés més llarg, però que pel receptor té moltíssims avantatges.

Membres de grups minoritaris

Balears disposa d’un grup de 1.512 donants per afèresi, 1.264 donants de plaquetes, 116 donants de plasma i 132 donants d’hematies, explica la doctora Teresa Jiménez, subdirectora del Banc de Sang. Durant l’any 2016, amb 3.342 donacions, s’ha augmentat un 5% la seva aportació respecte de l’any anterior. “Sempre hi estan disposats, viuen la donació d’una altra manera”, comenta Jiménez. “Si els telefonam, faran tot el possible per venir”, diu la doctora.

D’entre els més de 1.200 donants de plaquetes, es va analitzar la sang de 485 homes, i com a resultat, hi ha un grup de 17 voluntaris que tenen el fenotip HPA- 1a negatiu, un tipus de plaqueta molt rar que resulta vital per afrontar hemorràgies cerebrals en nadons o la púrpura neonatal aloinmune, una malaltia que afecta els bebès. “Es registra un cas o dos per any i aquests infants han de ser transfusionats molt ràpidament”, explica Jiménez. I per això, és fonamental que els donants responguin a la seva crida, ja que les reserves de plaquetes caduquen al cap d’una setmana.

La responsable de transfusions del Banc de Sang considera molt important l’aportació dels donants de plaquetes per afèresi, ja que ells són els productors del 60% de les reserves d’aquest component.

Els 132 donants d’hematies per afèresi també formen un altre grup selecte, perquè les seves aportacions s’empren en el tractament dels malalts de talassèmia major de les Illes. Per a aquests pacients, és molt important no ser exposats a un gran nombre de donants per evitar el contacte amb estímuls antigènics. Els 132 donants d’hematies formen una roda, ja que només poden donar cada sis mesos, perquè es tracta de cèl·lules.

Mitjançant la donació de plasma per afèresi s’obté més quantitat de plasma que a través d’una donació de sang normal i permet el tractament de pacients amb diverses malalties, informa la subdirectora del Banc de Sang. “Gràcies al fet que exclusivament s’obté plasma, i no cèl·lules, les donacions de plasma poden fer-se també amb més freqüència que les donacions de sang normal, cada 15 dies o cada mes”, diu la doctora.

La donació per afèresi es fa a la seu del Banc de Sang a Palma, on se’n recull el 75% del total, però també a diferents pobles, on es desplaça personal de l’entitat amb les màquines. Precisament la manca de sanitaris formats impedeix que a la resta d’illes es pugui fer aquest tipus de donacions.

stats