ADORACIÓ DELS TRES REIS D’ORIENT
Balears 06/01/2018

Clam ‘reial’ per la llibertat dels presos polítics

La manca d’inversió en cultura, un altre focus de les crítiques

Anna Vidal
2 min
Clam ‘reial’ per la llibertat 
 Dels presos polítics

PalmaLes Voltes va acollir ahir, com cada 6 de gener, la tradicional representació de L’adoració dels tres Reis d’Orient, de Llorenç Moyà.

La conservació d’un dels textos més famosos del teatre popular de la terra, juntament amb la llibertat d’interpretació que atorga, converteix aquesta cita anual, organitzada des de fa 33 anys per la companyia Taula Rodona Teatre, amb el suport de l’Ajuntament de Palma, en tot un espectacle. Durant la representació, en la qual participen sempre com a actors destacats personatges de la política i la societat civil, no hi faltaren al·lusions rimades als temes d’actualitat.

El govern de Mariano Rajoy va ser el principal blanc de les crítiques. Les al·lusions al 155, a la manca de democràcia, a la violència policial i, en general, a la situació política de Catalunya, varen ser constants. Al final de la representació, el rei Herodes, interpretat per l’historiador d’art Joan Contestí, es va col·locar un llaç groc a la túnica i va reclamar la llibertat dels presos polítics. En la mateixa línia, el glosador Mateu Xurí, que feia de mestre de cerimònies, va fer una glosa en què reivindicava l’alliberament dels Jordis, de Joaquim Forn i d’Oriol Junqueras, alhora que emplaçava la ciutadania a ser “molt crítica” amb aquesta situació. També hi va haver al·lusions a la monarquia, a la corrupció i a la manca de divisió de poders.

Els polítics balears tampoc no es varen lliurar de les crítiques. La queixa principal es va centrar en la massificació turística, amb al·lusions a Airbnb, maletes amb adhesius que resaven “Ciutat per qui l’habita” i una demanda a Bel Busquets: “respecte als nostres drets”.

Llengua i cultura

També hi va haver espai per reivindicar la llengua catalana. “Si l’estimau de debò, defensau-la de debò”, varen entonar enmig d’un fort aplaudiment. També es varen sentir crítiques a l’oposició pel seu “menyspreu a la llengua” i haver dit que era una “beneitura” tenir una Conselleria de Cultura. Així mateix, varen demanar al Govern més inversió en Cultura i es varen fer ressò de compromisos polítics que no s’havien duit a terme, com ara el de convertir l’edifici de GESA en un espai cultural, l’esbucament de la Feixina o la rehabilitació del Camp Redó.

Altres temes d’actualitat que es varen anomenar varen ser la violència de gènere, les actituds masclistes i el record a les víctimes identificades de la fossa de Porreres “assassinades per defensar la llibertat”.

stats