EDUCACIÓ
Balears 10/02/2017

La ciutat és una escola i els infants en són els guies

El projecte Jane’s Walk Ciutat Escola es materialitza en una exposició al Krekovic

Margalida Mateu
3 min
Els artistes Joan Aguiló i Pato Conde han fixat les primeres bases de l’exposició.

PalmaLa ciutat és una escola. Amb aquesta premissa s’engendra el projecte Jane’s Walk Ciutat Escola, una iniciativa que pretén que els infants aprenguin de la ciutat o el barri on viuen i que puguin ser partícips dels seus espais.

És per aquest motiu que durant els darrers mesos Jane’s Walk Ciutat Escola s’ha estructurat en diferents fases. La primera feina ha estat amb educadors, que durant cinc setmanes han ajudat els escolars a conèixer el seu barri i a fer que l’urbanisme sigui més quotidià. “Passam per davant coses cada dia i moltes vegades ni tan sols som conscients d’allò que ens és més pròxim”, assenyala Maria Gómez, al capdavant de Jane’s Walk Palma.

La segona fase consistia a fer rutes per al públic en general, però qui les guiaven eren els mateixos infants, i no els adults, a partir de la seva experiència. Una tercera part es dugué a terme al teatre Xesc Forteza de Palma quan els nins varen sintetitzar les seves demandes i varen exposar les inquietuds i les conclusions que havien tret de les passejades davant d’un auditori format per la majoria de regidors de l’Ajuntament de Palma, els quals pogueren prendre consciència de la ciutat de la veu dels infants.

La quarta fase, que és la darrera, s’inaugura aquest dissabte en forma d’exposició al museu Krekovic de Palma i la interacció també en serà la protagonista, ja que les persones que la visitin podran conèixer de primera mà les conclusions i les demandes dels infants del CEIP Camilo José Cela, del CEIP Marià Aguiló i de l’IES La Ribera, que foren els tres espais educatius elegits per a la realització d’aquest projecte i que ara volen mostrar la seva obra al públic en general a través d’aquesta mostra i convidar tothom a donar la seva opinió. És per això que els murs de la sala Krekovic podran ser pintats pels assistents.

“El fet de sortir a caminar al carrer, els debats i les passejades han propiciat l’oportunitat de plasmar-ho en el museu. Poques vegades deixam als infants explicar les coses i que ens facin de guies. És per això que al projecte Jane’s Walk Ciutat Escola es treballen temes transversals, com ara l’observació, el treball en equip, els projectes, l’expressió corporal o la plàstica”, assenyala l’arquitecta Maria Gómez. A la iniciativa Jane’s Walk Ciutat Escola han participat el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, aquest darrer sobretot a través de les regidories d’Educació i Urbanisme amb una intenció molt clara: incloure les propostes dels infants dins el procés de participació ciutadana que ha de configurar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

La mostra és organitzada, de manera conjunta, per Jane’s Walk Palma, el museu Krekovic i la Casa Planas, que mitjançant dos dels artistes urbans més destacats, residents a l’espai de coworking, Joan Aguiló i Pato Conde, han confeccionat les bases en què es desenvoluparà la mostra i en què els infants podran interactuar i fer les aportacions que creguin convenients. Per això mateix, “el museu ens ha cedit els murs, que al final de la mostra de ben segur que tindran un aspecte ben diferent”, recalca la pionera d’aquesta iniciativa, Maria Gómez.

Recordam que Jane’s Walk Ciutat Escola és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins i adolescents per reflexionar sobre la ciutat de Palma. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk, que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig de l’any passat. Ara, però, en aquesta nova vessant cerca la veu dels ciutadans més joves. La mostra al museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i les rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma que tenen un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

El projecte Jans’s Walk es materialitza, doncs, avui dissabte en una exposició que serà inaugurada a les 11 h al museu Krekovic de Palma (carrer de Ciutat de Querétaro, 3) i que quedarà oberta fins al 26 de març amb un horari de dilluns a dissabte de 10 a 14 h i els dimecres de 16.30 a 20 h.

stats