Balears 29/07/2017

Ciutat per a qui l'habita, decebuda amb la reforma de la llei, clausura la Conselleria de Turisme

Alguns representants de l'assemblea han duit a terme una performance per denunciar la "coresponsabilitat" del Govern en la "massificació, mercantilització i destrucció del territori"

Anna Schnabel
2 min
Ciutat per a qui l'habita, decebuda amb la nova llei, clausura la Conselleria de Turisme.

PalmaLa Conselleria de Turisme ha quedat clausurada. Aquest ha estat el resultat -simbòlic- de la performance que ha duit a terme aquest dissabte dematí l'Assemblea 'Ciutat per a qui l'habita, no per a qui la visita', que agrupa diverses entitats de Palma que lluiten contra tots els problemes derivats de la turistització de la capital mallorquina.

Després que alguns representants de l'assemblea hagin precintat les portes de la Conselleria, han explicat, tot llegint el manifest, que consideren que el Govern és "corresponsable" de la situació de "massificació, mercantilització i destrucció del territori de les Illes Balears". Igualment, han denunciat la seva "complicitat per ineficiència i/o omissió amb el massiu desenvolupament d’activitats il·legals com el lloguer turístic en edificis plurifamiliars o la seva aposta per donar prioritat a l’activitat econòmica davant drets socials fonamentals com el dret a l’habitatge o el dret a la ciutat, entre d’altres”.

Ciutat per a qui l'habita, decebuda amb la reforma de la llei, clausura la Conselleria de Turisme

La performance arriba tan sols uns dies després que el col·lectiu deixàs constància del seu malestar davant "la manca de coratge" dels partits del Govern a l’hora de prohibir el lloguer turístic, després de l'aprovació de la modificació de la llei turística que ha desencadenat una nova polèmica entre la societat civil i les institucions, així com entre els partits del Pacte.

" data-width="500">

'Ciutat per a qui l'habita' és un col·lectiu de persones i entitats que va crear-se l'any passat amb la finalitat de lluitar contra una llarga llista de problemàtiques fruit de l'alta afluència turística a Palma: la substitució dels residents per la població que ve i se’n va, la pressió humana que pateix l’espai urbà, la degradació dels espais naturals, la urbanització massiva de la costa, l’esgotament i la pèrdua dels béns naturals bàsics com l’aigua o la gentrificació en són només alguns exemples. Tots aquests problemes, però, són compartits per diverses ciutats d'Europa i del món: Palma no està sola.

Per tots aquests motius, el grup es postul·la com a defensor del decreixement i ha fet avui una crida a "la responsabilitat de les institucions i els governants que han de vetllar pel bé comú i l’interès general en un moment on es juga amb el futur de les nostres Illes i la nostra societat".

El dijous de la setmana que ve, se celebrarà una assemblea a s'Arenal. La seva intenció, segons ha explicat a aquest diari un dels membres del col·lectiu, és fer les assemblees en diversos punts de la ciutat per tal de donar visibilitat a les seves reivindicacions, que s'estenen molt més enllà del centre urbà.

stats