Un terç de la ciutadania balear creu que el turisme ha tocat sostre

Gadeso presenta el seu Anuari del turisme 2016

Un terç dels ciutadans de les Illes considera que el turisme ha tocat sostre i que el territori balear no en pot assumir més càrrega. Un 16% de la població creu que no ha de créixer més el nombre de visitants i un 10% està d'acord amb la limitació de turistes, però es mostra pessimista respecte de la viabilitat de fer-ho.

Aquestes són algunes de les dades que s'aporten a l' Anuari del turisme 2016 de la Fundació Gadeso, presentat aquest dilluns. Tot i que els temes principals que s'hi inclouen són el debat sobre la capacitat de càrrega del territori balear (és a dir, la capacitat d'absorbir població flotant i resident) i el debat sobre la rendibilitat social de l'activitat turística (amb l'aparició de conceptes com els treballadors pobres), l'Anuari posa damunt la taula els temes que estan protagonitzant les discussions polítiques i socials.

De fet, Andreu Grimalt, director de la fundació, recorda que l'escrit "no és un llibre de conclusions", sinó "una eina de treball i reflexió". Per aquest motiu, l'Anuari és un recull d'articles sobre el lloguer turístic, la reconversió de zones turístiques madures, l'estacionalitat laboral i, especialment, l'impost del turisme sostenible, en vigor des del juliol.

Tot i així, des de Gadeso recorden que la intenció amb l'Anuari no és "renunciar a un sector que aporta gran part del PIB de la comunitat", sinó advertir de la necessitat de replantejar debats en relació al turisme, ja que hi ha persones que "aspiren que res no canviï i identifiquen qualsevol opinió discrepant amb un torpede a la línia de flotació del sector".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF