DEUTE PÚBLIC

Cada ciutadà de les Illes hauria de donar el sou de 106 dies de feina per eixugar el deute

L'AIReF adverteix que les comunitats no compliran el seu objectiu de deute fins l'any 2037

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) creu que les comunitats autònomes no compliran la meta d'endeutament del 13% del PIB fins l'any 2037 i assenyala que els riscos per a la sostenibilitat són molt alts a Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià.

En l'Observatori de Deute Públic del tercer trimestre publicat aquest dimarts, l'AIReF assenyala que tot i que els riscos per a la sostenibilitat financera en el mitjà termini del subsector de les comunitats han disminuït durant el 2017 encara romanen alts.

"L'elevat nivell de partida, proper al 25% del PIB, retarda el compliment del nivell de referència del 13% del PIB l'any 2037 en l'escenari neutral", afegeixen.

La imatge és dispar a les comunitats autònomes: Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià tenen un nivell de risc per a la sostenibilitat molt alt.

Dos graons més avall hi ha Extremadura i Andalusia i, en tercer lloc, Aragó i les Balears, que tenen un nivell de risc mitjà.

Cantàbria i Castella i Lleó tenen un nivell de risc lleugerament baix, igual que Astúries i Galícia.

Finalment, Navarra i La Rioja presenten riscos baixos per a la sostenibilitat, juntament amb Canàries, Madrid i el País Basc.

Pel que fa als dies de treball per persona necessaris per pagar el deute regional, es preveu que el 2017, de mitjana, els habitants d'una comunitat autònoma necessitin 89 dies per amortitzar la totalitat del deute.

A les Illes Balears, cada ciutadà hauria de destinar el sou de 106 dies de feina per eixugar el deute. Les comunitats en què es necessiten més dies de sou per amortitzar-lo són el País Valencià (151), Castella-la Manxa (133) i Catalunya (127). En canvi, on emprarien menys jornades és al País Basc (47), a Madrid (52) i a les Canàries (56).

De manera global, l'AIReF assenyala que el deute públic no aconseguirà situar-se en el 60% del PIB (l'objectiu marcat en la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera) almenys fins l'any 2035.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF