Balears 04/10/2017

Cirer va convocar oposicions a Palma amb un marc legal que encara no era vigent

La Policia Nacional demana que s'investigui l'exbatlessa per prevaricació

Carmen Buades
2 min
Catalina Cirer. / ISAAC BUJ

PalmaL'exbatlessa de Palma Catalina Cirer va convocar 14 places d'oposicions a la Policia Local quan la Llei de coordinació de policies locals que les havia de regular encara no era vigent. Aquesta és una de les observacions que el grup de blanqueig de capitals i delictes monetaris de la Policia Nacional ha fet arribar al jutge instructor de la macrocausa que investiga la corrupció al cos.

Segons les investigacions policials, qui va dirigir la ciutat entre el 2003 i el 2007 havia estat "col·locada com a batlessa" per l'històric president del PP de Palma i un dels càrrecs polítics més implicats per la trama, José María Rodríguez, per "donar l'impuls necessari en la tramitació dels negocis de la seva maquinària".

L'informe destaca que Cirer va signar un decret per convocar set places de promoció interna i set de promoció externa quan encara no estava regulada ni una ni l'altra, perquè la Llei de coordinació de policies locals del 2005 va ser la primera a tenir en compte aquesta distinció. El decret es va firmar el 23 de juny d'aquell any, però la llei no entrava en vigor fins uns dies més tard.

Aquests són els motius que duen la Policia Nacional a demanar la investigació per prevaricació de l'exbatlessa i, de fet, recomanen al jutge instructor i al fiscal del cas que demanin les actes de negociació on es varen acordar els concursos d'oposició i insinuen que els representants sindicals que les signaren podrien també haver d'assumir responsabilitats.

Pel grup de blanqueig, aquest error és una mostra de l'"ambició màxima" i les "ànsies" de comprovar si "la seva creació funcionava", referint-se a la manipulació de les oposicions per introduir al cos policies afins al Partit Popular.

Els investigadors defineixen també de "curiós" que Álvaro Gijón –actualment regidor no adscrit, que va deixar el PP per les seves suposades implicacions en el cas– fos president del concurs d'oposicions quan ell encara no era regidor de Seguretat Ciutadana (va passar a ser-ho a partir del setembre, a partir d'una crisi de l'equip de govern).

"En aquella època", diu l'informe, "ja es confeccionaven els tribunals de concursos d'oposició amb una saga de soldats". De fet, el concurs del 2005 tenia en el tribunal altres persones implicades en el cas, com els policies Jaume Garau i Tomàs Mas, l'excap de la Policia Local Joan Mut i el funcionari de l'Ajuntament Joan Carles Sastre.

Podem en demana la dimissió

El grup polític de Podem al Consell de Mallorca, on Catalina Cirer és consellera actualment, i el grup municipal de la formació a Cort han demanat aquest dimecres la "dimissió immediata" de l'exbatlessa. "Cal actuar de manera dràstica davant qualsevol sospita de malbaratament del que és de tothom", han afirmat en un comunicat.

Li han demanat "l'exercici de responsabilitat que el senyor Álvaro Gijón s'ha negat a fer", dimiteixi i alliberi la societat "del dubte que pot generar el fet de veure's representada per algú que ha donat motius als investigadors per pensar que va aprofitar la seva situació privilegiada a l'ens públic en benefici propi i del seu partit".

stats