Un centenar de persones reflexionen sobre prostitució i salut a la UIB

Metges del Món i el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears organitzen dos dies de debat sobre les persones en situació de prostitució i com millorar l'atenció sociosanitària que reben

Prop d'un centenar de persones entre professionals sanitaris, sociosanitaris i estudiants han participat aquest dimarts a la primera Jornada de prostitució i salut de Mallorca, organitzada per l'ONG Metges del Món-Illes Balears i el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA). Aquesta jornada, que continuarà demà, té com a objectiu generar un espai de reflexió conjunta sobre les circumstàncies socials i la salut de les persones en situació de prostitució, així com cercar millors fórmules o vies per atendre'n les necessitats.

A l'Estat, més de 45.000 dones i nines són víctimes d'explotació sexual o es troben en situació de prostitució, segons xifres de Metges del Món presentades durant la primer sessió de la jornada. “La prostitució és una manifestació extrema de la violència de gènere i els seus efectes són devastadors en la salut física, mental, sexual i reproductiva de les dones i nines que la pateixen”, ha dit María Jesús Vílchez, comare i presidenta d'aquesta associació a les Balears.

Així mateix, Araceli Navas, vocal de comares del COIBA, ha assenyalat que “les infermeres som a la primera línia de l'atenció a la dona i les comares encara més, ja que les atenem durant tota la seva vida sexual i reproductiva”, si bé ha lamentat que els professionals encara no tenen informació ni eines suficients per poder ajudar les dones en situació de prostitució com necessitarien. “No pot ser que ens arribi una dona prostituïda per primera vegada quan demana una interrupció de l'embaràs. Hem de poder assistir-les, atendre-les i ajudar-les molt abans”, ha asseverat.

Durant la jornada d'avui professionals sanitaris i treballadors socials també han parlat sobre el VIH i les infeccions de transmissió sexual i demà està previst tractar l'atenció ginecològica i la violència de gènere en la prostitució.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF