Balears 17/10/2017

Catalunya encén, de nou, el ple del Parlament

L'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium i una PNL del PP marquen la sessió

Carmen Buades
3 min
Els diputats de MÉS han penjat cartells demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart.

PalmaJa fa setmanes que les sessions del ple del Parlament van plenes de mencions a la situació política que es viu a Catalunya i que els diputats dels diversos grups aprofiten qualsevol oportunitat per fer menció a l'actualitat del procés. Les expectatives d'aquest dimarts no eren diferents, ja que el PP ha presentat una Proposició No de Llei contra "l'assetjament sistemàtic" cap als cossos i forces de seguretat de l'Estat, però la presència de la repressió policial, les detencions dels 'Jordis' i la judicialització d'un conflicte polític hi ha estat constant.

Ja des de la primera de les preguntes de la sessió de control al Govern i a moltes d'aquestes diversos diputats de MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, el PSIB i Podem han criticat els "atacs a la llibertat d'expressió", l'existència de "presos polítics", després de l'empresonament de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, i Jordi Cuixart, el seu homònim a Òmnium Cultural, l'atac a la comunitat docent per xerrar d'"adoctrinament" a les aules...

De fet, una de les preguntes tractava precisament el tema: el PP ha criticat que el vicepresident del Govern, Biel Barceló, hagi fet una crida a la mediació internacional per resoldre el problema i ha denunciat que la presidenta, Francina Armengol, senti "simpatia per l'independentisme", una crítica a la qual ha respost la consellera de Presidència, Pilar Costa, assegurant que "aquest Govern aposta pel diàleg" i ha demanat al PP "mesura i seny".

Diputats de MÉS, Podem i el PSIB han fet una aturada simbòlica com a acte de protesta.

"No podem quedar callats –davant el fet que hi hagi presos polítics– perquè els propers podem ser nosaltres", ha assegurat el diputat de MÉS per Mallorca David Abril, després que alguns membres del seu grup, de Podem, de MÉS per Menorca i del PSIB sortissin del Parlament a les 12 h com a acte de protesta per l'entrada a la presó de Sànchez i Cuixart.

Ha estat després, amb el debat de la Proposició No de Llei del PP, quan els atacs als populars i a Ciutadans han estat unànimes i contundents. El diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha criticat la "persecució" que sofreixen els cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya i, fins i tot, "els seus fills a les escoles", i des del Pacte i El Pi l'han acusat de "presentar una iniciativa per incentivar l'enfrontament" amb "sobredosi de males intencions", d'utilitzar la policia i "escut inhumà" i de voler "convertir les víctimes en botxins".

El diputat Juan Manuel Lafuente, aquest dimarts al ple.

Les crítiques a les càrregues policials de l'1-O, el processament de Josep Lluís Trapero, el major dels Mossos, l'empresonament dels 'Jordis' i la "falta de voluntat de diàleg" per part del govern central i, fins i tot, els paral·lelismes hi han estat una constant. "Vostès són l'actualització del franquisme", ha dit el diputat de Podem Carlos Saura a la bancada del PP; "Espanya cada vegada sembla més Turquia", ha advertit Abril.

Com a rèplica, el PP ha lamentat que el PSIB no mantingui la mateixa posició que el partit socialista té en l'àmbit estatal i torni "al diàleg dins de la llei", i Ciutadans ha insistit en la fugida d'empreses de Catalunya, les "llistes de famílies no independentistes a les escoles", la tergiversació "dels mitjans de comunicació públics i privats" i moltes altres "anomalies".

stats