El català derrota el ‘baléà’ per “majoria aclaparadora”

La candidatura de Bauzá va patir un cop gairebé mortal a la primera ocasió

La candidatura de Bauzá va patir un cop gairebé mortal a la primera ocasió. El debat sobre la ponència d’educació va rebutjar per “majoria aclaparadora”, segons fonts presents al debat, les propostes defensades per l’exconseller de Turisme Carlos Delgado, entre les quals hi havia que la ponència especificàs que el PP defensaria la “llengua ‘baléà”.

Delgado va defensar algunes de les tesis més extremistes en matèria de llengua amb un to que alguns dels presents van qualificar de “prepotent”. La seva esmena fou l’única que fou rebutjada de les 18 que s’hi van presentar, finalment. El gruix de la ponència, defensada per la directora general de Planificació Educativa de Bauzá, María Mercedes Celeste, una de les arquitectes del TIL, va quedar tal com es va redactar en un primer moment.

“Aposta irrenunciable” per l’anglès

El full de ruta del PP fins al proper congrés aposta per “un model educatiu de qualitat, basat en un consens durador”. Els pares podran elegir la llengua d’escolarització dels fills en Educació Infantil i s’anirà produint un equilibri progressiu dels dos idiomes cooficials de les Illes a mesura que s’avancin cursos. A més, es destaca “l’aposta irrenunciable” per l’aprenentatge d’una tercera llengua.

Pel que fa al model educatiu, la formació assegura que “no existeix un model únic i universal d’escola” i aposta per “respectar la xarxa actual de centres públics, privats i concertats”. “L’educació ha de ser inclusiva en el sentit més ampli de la paraula”, conclou la ponència. En aquest sentit, assenyala que “els centres s’hauran d’ajustar als interessos i les necessitats de cada alumne” en el marc de la seva obligació de garantir la “igualtat d’oportunitats”.

El text, en tot cas, s’esforça a ser suau i subratlla la necessitat d’assolir un pacte educatiu a les Balears que acompanyi un pacte d’Estat en la mateixa matèria.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF