ACCÉS A LA UNIVERSITAT
Balears 01/07/2016

El castellà a selectivitat creix per segon any seguit

Un 78,7% dels alumnes contestà en llengua catalana

M. Gelabert
2 min
Fa dos anys consecutius que l’ús de la llengua catalana a les Proves d’Accés a la Universitat està disminuint, fins arribar a rompre l’estabilitat que regentava.

PalmaL’ús del català als examens de selectivitat va aconseguir, a partir de 2012, estabilitzar la xifra entorn del 80% d’alumnes que responia en aquesta llengua. Aquest 2016, però, la tendència s’ha romput. En concret, el 2014 es va aconseguir el màxim històric: un 82,6% de l’alumnat utilitzà la llengua pròpia de les Illes. Ara bé, el 2015 aquesta xifra va descendir fins al 81,1% i enguany se situa per davall del 80%: en concret, en un 78,7%. Els municipis Estellencs, Eivissa, Palma, Santa Eugènia i Calvià presenten les xifres més baixes, i és on el castellà s’ha anat fent més fort. En aquestes poblacions l’ús del català oscil·la en valors d’entre el 40% i el 69%.

En valors globals per illes, les Pitiüses són els territoris on més han contestat en castellà. Ho van fer un 72,6% dels aspirants a accedir a la Universitat. A Mallorca, la xifra augmenta a 77,9%. Com cada any, però, Menorca és l’illa que evita que l’estadística disminueixi més: un 94,3% ha usat el català. És a Menorca on el 2005 ja contestà aquestes proves en llengua catalana més del 90% de l’alumnat, mentre que a Mallorca la xifra se situava en un 70,3% i a les Pitiüses en un 60,4%.

A més a més, fins a un total del 10,5% dels alumnes ha contestat tots els exàmens en llengua castellana -exceptuant el de català i el de llengua estrangera. Un 33,3% ha contestat tots els exàmens en català. Més de la meitat dels examinats, no obstant això, han contestat algunes proves en català i algunes altres en castellà.

L’escola pública, més catalana

En l’anàlisi que ha elaborat el Departament de Sociolingüística de la UIB, s’hi pot observar una clara variació d’aquesta xifra si es tenen en compte els instituts d’origen dels alumnes. Per exemple, a Palma el 77,1% dels alumnes de l’escola pública ha fet servir el català, però només el 63,1% dels instituts privats l’han utilitzat. A la Part Forana, la situació és semblant, però amb xifres més altes: als instituts públics hi han contestat el 90,5%, 18 punts més que als instituts privats.

El balanç de l’evolució històric fins aquests darrers anys, havia estat positiu. Des del 1993 fins al 2012, l’ús de la llengua catalana a les Proves d’Accés a la Universitat va anar a l’alça. Va ser, de fet, el 2002 quan més va créixer. En concret va augmentar en 9,4 punts respecte del 2001. El 2013 ja es va donar el primer descens, de poc més d’un punt, tot i que el 2014 hi va haver símptomes de recuperació. No obstant això, aquests dos darrers anys les xifres no conviden a l’optimisme.

stats