Balears 14/12/2016

Cap dels cinc ajuntaments d’Eivissa està a favor de regular els pisos turístics

Vila demanarà un apartat específic a la Llei de turisme per a la ciutat i Sant Joan veu perillar la seva aposta pel turisme rural. Ni Sant Josep ni Sant Antoni volen aquest lloguer a les seves zones més turístiques

Armando Tur
2 min
Biel Barceló reunit amb l'Ajuntament de Vila el passat mes d'octubre

EivissaSi els ajuntaments han de decidir si autoritzen els pisos turístics al seu territori o no, a Eivissa no n'hi haurà cap. Després de conèixer l’esborrany de l’avantprojecte de la llei de turisme amb què treballa la conselleria de Biel Barceló, els cinc ajuntaments de l’illa han expressat el rebuig a tenir lloguers turístics en construccions plurifamiliars dins del seu municipi. D’aquesta manera, el grup socialista del Consell d’Eivissa és, a l’illa, l’únic grup que ha donat suport expressament al contingut de la llei i a la regulació d’aquest lloguer.

Els municipis de Santa Eulària del Riu i Vila han aprovat en ple la prohibició d’autoritzar el lloguer de pisos turístics al seu territori. En aquest darrer cas, l'alcalde, Rafel Ruiz, assegura que va explicar a Biel Barceló que la ciutat “no pot suportar la càrrega d’autoritzar aquests pisos”, i és que “Eivissa és el tercer municipi amb el preu per metre quadrat més car de tot l’Estat”. Per aquest motiu ja ha anunciat que l’Ajuntament demanarà que al projecte definitiu de llei “hi hagi un apartat específic per al cas d’Eivissa”, sumant-se així a la petició dels populars i de Podem perquè Eivissa quedi fora d’aquesta regulació.

També s’han pronunciat en un sentit semblant Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia. Justament l’alcalde d’aquest darrer municipi, Josep Marí, ha reconegut que “autoritzar aquests pisos significaria augmentar places turístiques” i que la intenció de l’actual equip de govern “no va en aquest sentit”. Fins i tot ha descartat que en zones de naturalesa turística, com ara la badia de Portmany i la platja den Bossa, pugui emprar-se el sistema de zonificació que recull la llei. “No ens agrada això de treure al mercat de lloguer turístic un pis que ha estat pensat per a usos residencials”, ha sentenciat Marí.

Finalment, l’alcalde de Sant Joan, Antoni Marí, reconeix que l’aspecte més polèmic, el dels pisos turístics, "no els afecta gaire per la idiosincràsia del municipi", que és principalment rural; però si que ho fa les limitacions de lloguer que es plantegen en sol rústic. "Fa anys que Sant Joan aposta fort pel turisme rural i ara, amb aquesta llei, es posa en perill”, ha explicat Marí, que, a més, crida "els partits d’esquerra" a "no fer només crides al consens sinó a posar-lo en pràctica”.

stats