Balears 13/01/2017

Canamunt diu 'no' al lloguer turístic

L'associació de veïns de la barriada presenta una esmena a la totalitat de l'esborrany que modifica la llei turística

Carmen Buades
3 min
Representants de l'associació de veïns de Canamunt, davant un nou hotel en construcció al barri

PalmaL’Associació de Veïns de Canamunt s’ha plantat contra el lloguer turístic a la barriada. Ahir va anunciar que dilluns presentarà una esmena a la totalitat de l’esborrany de modificació de la Llei del turisme que ha presentat el Govern, que té l’objectiu de regular l’oferta alegal.

Segons les dades amb què treballa el Consell de Mallorca, les places que encara ara queden al marge de la legalitat (com totes aquelles que es troben dins edificis plurifamiliars) són aproximadament el 52% del total de l’oferta i, d’aquestes, el 90% es troben a Palma. “El nucli antic és, a més, la llepolia per a qui vol venir de vacances”, afirmen membres de l’associació.

“La ciutat ha de ser per a qui l’habita”, va assegurar ahir Manel Domènech, el president de l’associació. “Amb el lloguer turístic ens carregam el barri i també el model de ciutat... Això aviat serà tot un gran hotel descentralitzat”, hi afegí. Per aquest motiu, la posició dels veïns és clara: estan en contra de permetre el lloguer als habitatges plurifamiliars i critiquen el Govern per “passar el mort” als consells, “que, alhora, el passen als ajuntaments i aquests a les escales de veïns perquè es barallin entre ells”.

Gentrificació

Des de l’associació denuncien la progressiva desaparició de comerços de tota la vida i la substitució dels residents del barri per estrangers i empreses que lloguen pisos. “Ara ja som a la postgentrificació. No hi ha botigues de queviures ni tendes necessàries per al dia a dia dels residents o comerços al servei del barri. Tot són franquícies, gelateries i serveis per als turistes. També van faltant els veïns amb poc poder adquisitiu, però ja no es poden permetre viure aquí ni els que tenen molts de recursos”, assegura Domènech.

També critiquen que, per a aquelles persones que tenen un pis en propietat al barri antic de Palma i el volen vendre, el fenomen del lloguer turístic és un factor de pèrdua de valor d’aquell immoble perquè “un pis envoltat d’altres que es lloguen a turistes perd interès”. “El renou de persones que arriben i se’n van i que, en definitiva, fan vida de turista fa que aquell habitatge ja no serveixi per viure-hi”, perquè “no és compatible el lloguer turístic amb gent que s’aixeca a les sis del dematí cada dia per anar a la feina”, afirma el president de l’associació.

Aquesta no és una reivindicació nova al barri i, de fet, fa anys que denuncien la situació constant de pèrdua d’identitat de la zona. Sense anar més lluny, a escassos metres de la seu de l’associació de veïns s’està construint un hotel urbà on abans hi havia habitatges. Si a la creació d’establiments hotelers s’afegeix la retirada de pisos del mercat de lloguer per a residents, el que s’obté és un augment del preu de qui cerca un lloc per viure-hi. De fet, aquesta mateixa setmana un estudi del cercador Mitula afirmava que, a Palma, el preu del lloguer ha crescut més d’un 40% en els darrers cinc anys (ha passat dels aproximadament 700 euros del 2012 als 986 de principis del 2017).

“S’ha de fer un parc d’habitatge públic que garanteixi a les persones el dret a l’habitatge digne”, reivindica Domènech, qui s’oposa a l’esborrany presentat pel Govern perquè, “si ha aparegut un problema, el que s’ha de fer no és legalitzar-lo, sinó eliminar-lo”.

Propostes

L’Associació de Veïns de Canamunt s’oposa frontalment al lloguer turístic a plurifamiliars, però també presenta les seves alternatives. Són defensors de l’economia col·laborativa i consideren que, si una persona vol llogar una habitació de casa seva per obtenir uns recursos extra, no generarà problemes de convivència perquè obligarà els turistes a cohabitar amb l’habitant habitual de la casa: “hi ha determinades coses que ja no farien”.

Algunes d’aquestes pràctiques són, per exemple, la falta de cura amb els espais comuns, la brutor a les escales i el renou ben entrada la nit i la solució, consideren els veïns, no és la zonificació que defensa el Govern, sinó la desaparició del lloguer turístic dels edificis del nucli antic, “on ja no pots saludar els teus veïns pel carrer”.

Dilluns faran arribar les al·legacions a l’Executiu balear, però les seves queixes s’enviaran per doble via, ja que la Federació d’Associacions de Veïns de Palma (en què s’inclou la de Canamunt) també està preparant els seus comentaris sobre l’esborrany.

stats