SANITAT
Balears 27/01/2017

Can Misses fumiga el focus de les mosques de quiròfan

La plaga podria deures a "possibles problemes amb la construcció" de l'hospital que podrien derivar en un "expedient sancionador"

Armando Tur
2 min
/ ARMANDO TUR

EivissaLes aigües podrien tornar a la seva tranquil·litat a l'hospital de Can Misses a partir d’aquest dilluns. L’Àrea de Salut de les Pitiüses ja ha trobat quin és l’origen de la plaga de mosques que aquest dijous va ser detectada al mòdul de quiròfans de la planta de cirurgia del nou hospital.

Pel que sembla, segons ha informat aquest divendres en roda de premsa urgent la gerència de l'hospital, aquests insectes haurien criat al subsòl, i haurien accedit al quiròfans a través del forjat sanitari, una estructura que s'instal·la entre la terra i l'edifici. El director de gestió, Yago Gómez, ha explicat que aquesta infraestructura "no estava segellada" i ha assegurat desconèixer "si ho hauria d'estar". I és què, si bé dijous el gerent Josep Balanzat defensava “la neteja i desinsectació que periòdicament porta a terme la concessionària”, avui divendres es parlava de “possibles problemes amb la construcció” que podrien derivar en un “expedient sancionador”. De moment, “demanaran explicacions” a la concessionària i els tècnics determinaran de qui són les responsabilitats. Les causes de com les mosques han arribat a la zona d’operacions són encara una incògnita.

Pel que fa l’afectació a pacients, a les 36 operacions anul·lades ahir i les 20 anul·lades avui, s’han de sumar les més de 35 previstes per dilluns i que també s'han anul·lat, malgrat que durant el matí es procedirà a l'obertura d'aquestes instal·lacions. A més s'ha donat el cas de dos intervencions urgents que han hagut de ser derivades a Son Llatzer i una altra que va realitzar-se al mateix Can Misses en "un quiròfan habilitat a tal efecte, garantint sempre la seguretat del pacient".

El nombre de trasllats podria pujar ja que, a excepció de casos d’urgència vital que es podrien operar al propi hospital, totes les urgències que necessitin intervenció quirúrgica durant el cap de setmana, es traslladaran a l’hospital de Palma.

Cal recordar que aquest encara no ha complit els dos anys de vida, ja que els primers pacients ingressats van ser traslladats des de l'antic edifici el passat 9 de març de 2015. La construcció d'aquest edifici va ser licitada l'any 2010 a la U.T.E. Gran Hospital Can Misses per més de 668 milions d'euros. Justament aquesta empresa és la que avui s'encarrega de la gestió d'alguns serveis com neteja, desinsectació i manteniment.

stats