MEDI AMBIENT
Balears 21/09/2016

Les bosses de plàstic estaran prohibides a Palma a partir del 2018

L'estiu que ve es restringirà l'accés de vidres a les platges

Carmen Buades
2 min
Es calcula que l'any 2050 al mar hi haurà més plàstics que peixos

PalmaLes bosses de plàstic d'un sol ús estaran prohibides a partir del 2018 al municipi de Palma. Els establiments comercials, que podran ser sancionats en cas de no complir amb aquesta normativa, hauran de substituir-les per d'altres de fetes amb altres materials, com el paper. A més, amb vista a l'estiu que ve no es podrà accedir a les platges de Palma amb recipients de vidre (com ara botelles). Ambdues són algunes de les mesures que preveu la nova Ordenança municipal de neteja, rebuigs i residus sòlids urbans de Palma, presentada aquest dimecres per la portaveu de l'equip de govern i regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol.

Pel que fa a les bosses, la intenció de l'Ajuntament és utilitzar l'any que ve com una "transició" per tal de poder fer efectiva l'eliminació del plàstic amb vista al 2018. Truyol ha recordat que els residus plàstics, quan arriben a la mar, es converteixen en microplàstics i, per tant, generen un gran problema ambiental, a més de la intoxicació de la fauna marina. En el cas del vidre, en canvi, la implementació seria immediata després de l'aprovació definitiva de l'ordenança, a principis del 2017, ja que es tracta d'un material de difícil recuperació quan es romp i queda a les platges.

En cas d'incomplir alguna d'aquestes mesures, els establiments, les entitats i els ciutadans haurien d'assumir una sanció econòmica, que, amb la nova ordenança, és "més contundent". Mentre que la normativa vigent preveu multes que van dels 30 fins als 1.800 euros, l'equip de govern vol augmentar-ne la quantia fins als 3.000 euros en funció de la gravetat de la infracció. Truyol ha explicat que, tot i la pujada, les sancions encara es troben lluny de les que preveu la Llei estatal de residus, segons la qual algunes de les actuacions més greus poden ser castigades amb multes de fins als 1.750.000 euros.

stats