Balears 02/08/2013

Bombers indignats es demanen qui els va rebutjar

S'oferiren voluntaris per aportar-hi la seva experiència

J.p.
2 min

PalmaLa vinguda massiva d'efectius de la Península, principalment de la Unitat Militar d'Emergències (UME), contrasta amb la baixa utilització dels recursos disponibles molt més propers, a excepció de les brigades de l'Ibanat, que sí que formaren part del dispositiu de lluita contra el foc d'Andratx i Estellencs. Ni Bombers de Palma ni Bombers de Mallorca, amb excepcions puntuals, no formaren part de l'equip que ha fet feina 5 dies, durant els quals estava en joc un territori prou valuós.

Són molts els membres d'ambdós cossos que s'han posat en contacte amb l'ARA Balears per expressar la seva decepció. Demanen no ser identificats perquè tenen por de represàlies, tal com estan les coses. "La gestió de l'incendi ha estat vergonyosa", diu un bomber de Mallorca. "Molts companys ens vàrem oferir voluntàriament per anar-hi i encara esperam. El dia que érem més devíem ser 15, i en moltes ocasions ens tenien perdent el temps o fent feines vergonyoses tenint en compte la magnitud del foc, com ara regar la pista d'aterratge de l'helicòpter perquè no aixecàs pols", va assenyalar ahir.

Aquest mateix bomber no entén el desplegament tan massiu de la UME. "Un bomber d'aquí, que veu impotent com es crema la Serra, no pot deixar de cavil·lar quins deuen ser els motius d'aquest despropòsit. Ha estat un error?, agreujat pel fet de no tenir, a Bombers de Mallorca, cap de servei des de fa un any i tenir uns gestors que han semblat no saber què fer amb el seu servei?", afirmà.

Un altre membre del mateix cos va explicar que la gent jove de Bombers de Mallorca "està molt desanimada. No hi ha pogut participar, hi ha frustració. A més, han estat desmantellant l'equip d'enginyers i tècnics que teníem i ara hi ha dos suboficials veterans que no volen ficar-se en problemes ni grans reptes. Una llàstima", assegura resignat.

"Som 200 efectius, que hauríem pogut aportar molta empenta per lluitar contra el foc, i molta experiència, a més dels nostres equips. Tot això s'ha menyspreat. Incomprensible", remarcava el bomber.

Bombers de Palma

Tampoc no estan gents satisfets de la gestió de l'incendi els Bombers de Palma. Posats en contacte amb un dels seus membres, apuntava que "a l'incendi d'Artà, que era menor i més lluny de Ciutat, hi participàrem. Ens sentim servidors públics i, per tant, el que volem és apagar les flames, i més si cremen espais valuosos. Per això no entenem per què només han reclamat una unitat petita en tots aquests dies", assegurava aquest bomber de Palma.

"Per si fos poc, la dotació que hi va anar es va trobar que l'havien enviat a un lloc en condicions perilloses, sense cap cobertura de mòbil ni de ràdio; o sigui que, a sobre, la coordinació va ser molt millorable", sentencià. En la seva opinió, "la gent estava disposada a fer feina, i més per un cas així. La llàstima és que la gent està desmotivada. Alguns companys no cobren les hores extra des de 2011 i, quan et criden per serveis extra, no vas de res. Però en un cas així, jo personalment estava disposat a treballar el que fes falta. No ens varen voler", va dir aquest bomber de Ciutat.

stats