Balears 09/09/2017

Biel Torrens: “Es governa un món rural real, no virtual”

Mir diu que ha anat a 14 reunions per explicar els objectius de les ZEPA

M. Barceló
2 min
El 27 d’agost, els pagesos ja es varen pronunciar a la festa de la recol·lectorada a Es Cruce, a Vilafranca.

PalmaUnió de Pagesos (UP) i la Federació de Caça coincideixen que “la manca d’informació” és el que ha alarmat els sectors agrícola i cinegètic. Pel secretari del sindicat agrari, Biel Torrens, “la Conselleria no ha emprat la millor manera de crear zones de protecció d’aus, perquè es governa un món rural real, no virtual, i la informació és bàsica”. UP va ser l’únic col·lectiu que es va abstenir en el Consell Agrari en què es va aprovar una oposició a les ZEPA. Per Torrens, “hauria anat bé saber el plans de gestió que es preveuen aplicar, abans d’anunciar la creació dels espais de protecció”.

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, replica que això és díficil. “Abans de redactar el plans de gestió, es necessita aprovar els projectes. És una exigència de la reglamentació, no que nosaltres vulguem amagar informació”, diu. Mir assegura haver anat a catorze reunions per explicar els plans de la Conselleria. “No es pot dir que hàgim amagat informació, tot sabent que estam exposats a haver de conviure amb informacions falses”, afegeix.

Per Mir, es tracta de garantir la conservació per a la nidificació i recorda que, en una línia de conciliació ambiental, “hem de donar compte a Europa” d’aquesta garantia”. “El fet que a la zona del pla de Mallorca s’ubiquin les dues ZEPA agràries no suposa que hagin de tenir els mateixos plans de gestió que espais semblants de Castella, perquè aquí hi ha una situació de policultiu, mentre que les ZEPA de la Península es gestionen en monocultiu”, subratlla Mir.

“A Maria, hi ha el 90% dels propietaris en contra de la declaració ZEPA”, recorda Pedro Bestard, president de la Federació de Caça, que està també a la plataforma “de cavallistes, pagesos i pescadors” que es manifestaran contra la política de la Conselleria de Medi Ambient, “perquè ens estan atacant amb normatives que només prohibeixen”. Els caçadors temen que amb els plans proteccionistes es vulgui alterar “una activitat cinegètica que ha col·laborat en la protecció”.

El GOB recorda les línies d’ajuda

“Fins ara, les ZEPA només afectaven espais forestals, mai agraris, cosa que a la Península i a Europa és d’allò més normal. Per això, el front d’oposició més fort és a Maria i a Vilafranca. A la llarga, una ZEPA permetrà accedir a unes ajudes que en el sector agrícola i ramader aniran a la baixa en aquells indrets que no tinguin plans de protecció”, adverteix Antoni Muñoz, portaveu del GOB, que defensa la creació de noves ZEPA i l’ampliació d’altres. Segons Muñoz, les ajudes de la PAC es reduiran i llavors serà quan es veurà la garantia que ofereix l’activitat agrícola en zona ZEPA.

stats