Balears 22/11/2016

Barceló responsabilitza el CSIC de la decisió de no renovar el conveni amb Bachiller

El vicepresident revela que l'organisme científic va proposar un conveni "unipersonal", que el Govern va considerar "inadequat"

Jaume Vinyas
2 min
El vicepresdent, Biel Barceló, en imatge d'arxiu, al Parlament.

PalmaEl vicepresident i conseller d'Innovació, Investigació i Turisme, Biel Barceló, ha revelat aquest dimarts al Parlament que la decisió de no renovar el conveni de col·laboració que afecta el laboratori del secretari d'Acció Institucional de Podem, Daniel Bachiller, es va prendre després de constatar que el nou acord que proposava el màxim organisme científic espanyol "no era adequat" perquè només incloïa l'equip del polèmic investigador, suspès cautelarment de militància per haver fet servir suposadament el seu càrrec polític per obtenir rèdits professionals.

Barceló ha explicat, davant la pregunta parlamentària del PP, que durant el mes de febrer, quan el conveni ja havia caducat, es van dirigir al Consell Superor d'Investigacions Científiques (CSIC) per fer una proposta de creació d'un institut mixt de biologia regenerativa, que s'hauria d'ubicar en unes instal·lacions, llavors en construcció, al ParcBit.

Segons Barceló, el CSIC va respondre que "en la conjuntura actual" no podia participar en un projecte d'aquest tipus. Els arguments de l'organisme es fonamentaven en dos aspectes: d'una banda, les traves que el Ministeri d'Hisenda posaria a una instal·lació d'aquest tipus; i de l'altra, el criteri tècnic del CSIC, que considera que un institut de recerca ha de tenir un mínim de 16 equips d'investigadors. Amb tot, el CSIC va expressar la voluntat de continuar col·laborant i va demanar temps per presentar una nova proposta.

Finalment, dia 15 de juliol, l'organisme va enviar un esborrany de conveni que el Govern va estimar "inadequat". Es tractava d'un conveni "uninominal" que només incloïa l'equip que dirigeix Bachiller. Fonts de la Conselleria d'Innovació han explicat a l'ARA Balears que van interpretar la proposta com un "vestit fet a mida" de Bachiller i que, davant l'escàs interès del CSIC a tancar un conveni ambiciós, es va decidir "de mutu acord" no renovar-lo, a finals d'octubre. Aquestes fonts també han assenyalat que el mateix Bachiller no va actuar amb la diligència necessària a l'hora de facilitar la documentació que se li requeria per agilitar el procés de liquidació del conveni actual i la negociació del nou.

stats