TEMA DEL DIA
Balears 02/11/2015

Memòria de Mallorca demana al PP que expulsi Ana M. Aguiló per haver assistit a l'ofrena de la Feixina

L'Ajuntament de Palma condemna l'acte "d'enaltiment del feixisme" i el PP nega haver-ne estat l'organitzador ni haver-hi anat

M. Pinya
4 min
Un moment de la concentració.

PalmaEl compromís de l'equip de govern d'esquerres de l'Ajuntament de Palma de demolir el monòlit construït per homenatjar els morts en el creuer del bàndol franquista 'Baleares' durant la Guerra Civil ha obert la capsa dels trons entre els col·lectius d'extrema dreta mallorquins. L'ofrena floral als morts “per Espanya”, segons reivindicava diumenge el Círculo Balear, organitzat pel col·lectiu d'ideologia espanyolista i ultraconservadora amb base a Madrid Hazte Oír, ha encès l'espurna definitiva.

La presència de simbologia feixista i les amenaces i agressions a una persona que desplegà una bandera republicana han posat de manifest que la conservació del patrimoni arquitectònic és només una excusa per a l'extrema dreta que ahir es concentrà als peus del monument. Durant tot l'acte una bandera falangista va onejar amb absoluta naturalitat dels assistents juntament amb una d'espanyola.

L'Ajuntament de Palma ha fet un comunicat oficial de condemna a "l'acte d'enaltiment del feixisme i les agressions produïdes diumenge a la Feixina". L'equip de govern, format per PSIB, MÉS i Som Palma, condemna “els actes d'ahir en els quals es va fer una clara apologia del feixisme i que res no tenen a veure amb la pràctica legítima de la llibertat d’expressió”. Des de Cort es destaca la deriva “en violència verbal i física” que prengueren els fets per part d'alguns dels participants “contra aquelles persones que, lliurement, hi expressaren la seva discrepància”. Per això, l'equip de govern progressista fa una “crida a la unitat” contra qualsevol tipus de violència i “sobretot a la defensa aferrissada dels valors democràtics”.

El col·lectiu Memòria de Mallorca ha exigit aquest dilluns dematí una condemna expressa de tots els partits polítics amb representació al Parlament de les Illes Balears. De fet, des de primera hora no s'han fet esperar els comunicats dels partits amb referència als fets de diumenge. El Pi encetava les reaccions polítiques a l'acte de la Feixina lamentant que “una part de la ciutadania segresti el monument”. “Que qualsevol acte acabi amb una bandera falangista és retrògrad, ranci, un insult i una vergonya, però si a més es fa al monòlit de la Feixina és una provocació”, ha dit el partit de Jaume Font. Els regionalistes han insistit avui que actes com el d'ahir “que protagonitzen determinades associacions amb el suport de partits polítics fan poc favor a les peticions d'ARCA per al manteniment de la memòria històrica”.

L'ha seguit MÉS per Mallorca, que ha titllat “d'inadmissibles les agressions a ciutadans” registrades diumenge durant l'acte davant el monòlit, mentre ha posat de relleu que “la presència de la bandera de la Falange Española, els crits d'exaltació i d'apologia de la violència i les agressions a dos ciutadans són totalment inacceptables en una societat democràtica”. Per tot això, els ecosobiranistes han instat tots els partits a explicitar-ne el seu rebuig, “especialment el Partit Popular, present ahir en aquest acte”.

Precisament, des del Partit Popular han negat que organitzassin i participassin en l'acte de la Feixina. “Condemnem tota manifestació de violència i els seus autors”, s'han limitat a dir des del PP sense concretar mitjançant el seu compte de Twitter i han insistit que el partit manté els arguments per defensar que el monòlit de la Feixina no es retiri. Sí que es pogué veure ahir entre els assistents l'exdiputada i membre del PP Ana María Aguiló i, de fet, Memòria de Mallorca ha demanat als populars que l'expulsin del partit.

Des del PSIB-PSOE han remarcat que “l'ofrena de caire feixista” agreuja “la necessitat d'esbucar el monument”, a més de condemnar l'agressió física que va patir un ciutadà i les amenaces que es pogueren sentir al lloc dels fets. “No es pot resignificar un element que està carregat d'ideologia franquista, que és i simbolitza el pur feixisme. Aquest monòlit ofèn les víctimes del franquisme, és contrari a la memòria democràtica”, ha dit la secretària dels socialistes de Mallorca, Sílvia Cano.

Per part de Podem, han insistit també en la condemna a la violència feixista ja que "després de les imatges que hem vist, ja no hi pot haver cap dubte respecte de a qui representa i què commemora el monument." “Esbucarem el monument feixista de la Feixina”, han dit.

No hi ha hagut, per contra, cap reacció oficial des de Ciutadans, partit amb proximitat i vinculació amb una de les organitzacions participants, el Círculo Balear. De fet, un dels comptes de xarxes socials del partit a les Balears ha fet difusió de l'ofrena de diumenge a la Feixina.

Tanmateix, l'organització HazteOir Balears responsabilitza del clima de tensió els partits que governen l'Ajuntament de Palma –PSOE, MÉS i Som Palma– en “proposar la destrucció d'una part de la memòria històrica de la nostra comunitat autònoma en benefici de l'altra part”. En un comunicat, aquesta entitat condemna també "enèrgicament la falta de respecte" a la memòria històrica d'algunes persones que van portar "emblemes de confrontació", tant en l'ofrena floral davant el monòlit de la Feixina com al Mur de la Memòria del cementeri de Palma.

Emperò allò cert és que la tensió viscuda diumenge als voltants del monòlit de la Feixina contrasten amb l'acte que cada any per Tots Sants es fa al Mur de la Memòria, en homenatge de les víctimes de la Guerra Civil. Les notes d'un violoncel posaren melodia al record pels morts per la repressió franquista. No hi faltaren enguany, per cert, els regidors del PP a Cort, que durant el mandat de Mateu Isern havien refusat assistir-hi.

stats