CRÒNICA
Balears 25/04/2016

Els 'ballarins' de l'Estat

El Ministeri d'Interior entrega una bandera que va pagar el Govern de Bauzá a la Guàrdia Civil

Martí Gelabert
2 min
El Ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, entrega la bandera d'Espanya a la Guàrdia Civil

PalmaEspases enlaire. Un crit de fons: "Viva España". I una resposta en forma d'eco: "Viva". La Guàrdia Civil desfila amb els passos encaixats els uns amb els altres. Els efectius de terra, els de mar, els d'aire. Honors i autoritats que arriben a comptagotes, amb les files formades. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, arriba al quarter Jaume II de Palma per fer entrega "del símbol que representa la unitat d'Espanya"; en concret, una bandera que va costar uns 6.700 euros al Govern de José Ramón Bauzá i que aquest dilluns ha rebut la Guàrdia Civil.

Hi ha dues escoles que s'ho miren des del públic. També molts vestits, tacons i americanes. "Vull agrair l'assistència d'uns convidats especials", entona el comandant en cap, Jaume Barceló, amb referència als escolars. No han faltat agraïments per a la delegada del Govern, la consellera de Presidència i el batle de Palma. "La bandera simbolitza la nació. És un símbol de sobirania", continua el ministre. Davant té els efectius de la Guàrdia Civil, estirats, rectes, polits. Trompeta i saxo en mà. Sona l'himne. Algun badall dels membres de la banda i algun problema tècnic a l'hora de muntar l'escopeta. "La bandera honra la memòria", conclou Fernández Díaz. Els tricornis aplaudeixen. Un tir retrona pel quarter.

L'àngel Marcelo i la Verge de Lluc

José Ramón Bauzá s'asseu amb les autoritats presents. El senador popular ha tornat a coincidir amb l'antic batle de Palma i ara diputat, Mateu Isern. Primer la Feixina els va unir, ara ho ha fet la bandera espanyola. Els assistents canten l'himne de la Guàrdia Civil agermanats. El de l'Estat l'escolten. Fernández Díaz recorda la Verge de Lluc, "la vostra moreneta". Amb un home religiós com ell, a qui assegura que l'acompanya un àngel de la guarda de nom Marcelo, no falta resar el parenostre abans de l'ofrena –de la bandera, no del cos de Crist–.

Fotografies amb el ministre en funcions. Bauzá somriu. Isern a l'altra punta del pati d'armes. Memòria als guàrdies civils morts per ETA a Calvià, les seves darreres víctimes, al compàs d'una música preparada per a l'ocasió.

Abans de finalitzar l'acte, motos, cotxes i, fins i tot, una llanxa de la Guàrdia Civil desfilen davant els assistents. Torn, de nou, per als efectius que han passat revista. Passes curtes, marcades, amb el braç cap endavant i cap endarrere. Els guants blancs cobreixen les mans. Tots uniformats a conjunt. Asseguren que, en el moment donat, estan disposats a "vessar fins a la darrera gota de sang per la sobirania". Aquest dilluns, però, semblen ballarins cercant la coordinació. La banda de música no deixa de sonar i les notes s'esvaeixen a mesura que desapareixen els músics.

stats