100 euros menys al mes per a les ballarines de Cursach "si no animaven suficientment la sala"

Un testimoni protegit assegura que una part de la plantilla de MegaArena treballava sense contracte i sense uniforme per simular que eren clients si hi havia inspeccions al local

El jutge que investiga el cas Cursach veu indicis que podrien ser constitutius de delicte contra els drets dels treballadors, ja que farien feina sense contracte, més hores de les permeses, sense dret a dies lliures i amb descomptes directes de la nòmina. Això, si més no, pren en consideració després de les declaracions d'un testimoni protegit de la causa. 

Per exemple, explica que es podien descomptar 100 euros mensuals de la nòmina de les ballarines d'algunes de les seves empreses si "no animen suficientment la sala". El testimoni detalla que "els treballadors de l'empresa, tant de MegaPark com de MegaArena, saben que són explotats" i que, si algú reclama un dia lliure, "és acomiadat fulminantment" per Tolo Sbert, soci del magnat de la nit mallorquina Tolo Cursach.

Les hores que farien els treballadors serien unes 300 mensuals, és a dir, 10 al dia. A més, el testimoni també aporta que la majoria de contractes són de 20 hores setmanals i que gairebé la meitat de la plantilla –unes 40 persones– de MegaArena treballa sense contracte. A més, aquests farien feina sense uniforme darrere de la barra per si hi ha alguna inspecció i "simular que són clients".

Si hi havia molts clients en una nit, es podien traslladar treballadors d'altres de les seves empreses sense que es poguessin queixar. El personal de seguretat també faria comprovacions escorcollant els treballadors "per si roben".

Mesures de seguretat i ambulància privada

Segons el relat d'un testimoni protegit, al MegaPark no es complien les normes de seguretat i se sobrepassava la capacitat. Es consentia perquè els membres de seguretat serien policies o guàrdies civils que avisaven en cas que s'anassin a realitzar inspeccions al local o els en protegien.

A més, si es produïen incidents, o bé "la víctima era evacuada en cotxes particulars" o "se la compensava econòmicament perquè no denunciàs". També hi havia la possibilitat que "una ambulància de la Clínica Juaneda" atengués els ferits a la part del darrere de la discoteca, "sense que es doni compte d'aquests fets a cap organisme ni institució".

El testimoni assegura que els accidents "són freqüents", com lesions per agressions o despreniments del local. Hi hauria un telèfon al qual s'havien de dirigir si es produïen les agressions i no se n'havia d'assabentar ningú.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF