RESIDUS
Balears 12/03/2016

Balears supera la mitjana europea en el reciclatge de vidre

L’any 2015 cada habitant va reciclar 33 quilos d’aquest residu

Cristina Román
3 min
Balears supera la mitjana europea en el reciclatge de vidre

PalmaLes Illes Balears ha superat a totes les comunitats autònomes en el reciclatge de vidre i està per damunt del que demana Europa i els països europeus.

Cada ciutadà va reciclar durant 2015 trenta-tres quilos de vidre, més del doble de la mitjana estatal, situada en 15,5 quilos per habitant. Es tracta d’una mitjana de 125 envasos de vidre i botelles per habitant. En total, van ser 36.425 tones de vidre reciclats a través del contenidor verd, la qual cosa suposa una pujada del 6% respecte de l’any 2014.

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge de vidre a Espanya, en col·laboració amb les entitats locals de les Illes Balears, va gestionar la recollida selectiva de més de 139 milions d’envasos, xifra que equival a una mitjana de 125 envasos per ciutadà.

Si col·locàssim tota aquesta quantitat d’envasos drets, es podria cobrir 100 vegades la superfície total de la catedral de Palma.

L’illa que més va reciclar va ser Formentera, amb 72 quilos per habitant, seguida d’Eivissa (45 kg/hab), Menorca (32 kg/hab) i finalment Mallorca (26 kg/hab).

Aquestes xifres de reciclatge van evitar l’emissió de 24.000 tonelades de CO2, l’extracció de 43.000 tonelades de matèries primes i l’estalvi de més de 98.000 megavats/hora d’energia, cosa que suposa tot un mes de consum elèctric a una ciutat com Palma.

L’Arxipèlag té un parc de contenidors de 4.702 unitats, xifra que situa la ràtio de contenidors en un per a cada 235 habitats, en línia amb la mitjana estatal (230 hab/cont).

El director general d’Ecovidrio, José Manuel Núñez-Lagos, va afirmar ahir en roda de premsa que un dels factors que han contribuït a millorar la taxa de reciclatge a les Balears és la col·laboració de les administracions públiques i el compromís dels ciutadans. “L’aposta per la sostenibilitat i la cura del medi ambient és inexorable”. Encara que les dades de les Balears siguin les millors de l’Estat i que la Comunitat està al nivell de països nòrdics, el directiu aspira a aconseguir una taxa de reciclatge de vidre del 100% i això “només és possible mitjançant el compromís i la inversió en un sistema que ofereix un servei universal i gratuït al ciutadà”.

En l’àmbit estatal, durant l’any 2015 es varen reciclar 724.657 tonelades de residus d’envasos de vidre. L’empresa Ecovidrio va registrar un increment de la recollida selectiva del 4,4%, el més alt en els darrers set anys.

Espanya, amb les Illes Balears al capdavant, té unes xifres equivalents a les de mitjana de reciclatge dels països europeus, que és d’un 70%, i es troba per damunt de les exigències marcades per la Unió Europea (60%).

Les accions de sensibilització han estat la clau de l’èxit

La cadena de reciclatge de vidre comença amb el gest de dipositar els residus de vidre en el contenidor verd. Per això, Ecovidrio duu anys fent campanyes i activitats com el Pla d’estiu en els municipis mallorquins de Palma, Alcúdia, Pollença i Muro. L’objectiu és impulsar el reciclatge de vidre. Per això ha lliurat més de 700 dipòsits amb rodes entre els més de 400 establiments hotelers que participaren en la campanya. De juny a setembre de 2015 es van recollir i reciclar 3.932 tones d’envasos de vidre com a resultat d’aquesta acció.

Ecovidrio va invertir 8,6 milions d’euros en 350 accions per promoure el reciclatge per part de nins a les escoles, responsables de les tasques de la llar i la societat. Així, el reciclatge de vidre va estar present en centenars de festes populars, esdeveniments massius i festivals. De cara a aquest estiu, es doblaran els municipis on Ecovidrio farà campanyes, que passaran de quatre a vuit.

En un estudi fet per aquesta empresa, es conclou que el 71% de les llars espanyoles recicla vidre sempre i el 78% creu que el reciclat contribueix al progrés econòmic i social d’Espanya.

stats