HISENDA
Balears 02/08/2016

Balears lidera amb Madrid el rànquing de comunitats amb més dèficit fiscal

En relació amb l'elaboració dels pressupostos de 2017, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha criticat que l'Estat "paralitza" la feina del Govern

Ara Balears
2 min
Catalina Cladera és la consellera d'Hisenda / I. BUJ

PalmaLes Illes Balears són la segona comunitat autònoma amb major dèficit fiscal. Representa el 5,84% del PIB del territori insular, segons dades del Ministeri d'Hisenda i que recull Efe. La comunitat més 'afectada', en aquest sentit, és Madrid, ja que el dèficit fiscal supera el 9% del seu PIB. Tot i així, cal destacar que Madrid es beneficia de la Llei de la capitalitat, benefici que no obté Balears.

En termes generals, els saldos fiscals autonòmics es deterioren així com augmenta el nivell de renda. De fet, segons els experts que han confeccionat l'informe de resultats del Sistema de Comptes Públics Territorials de 2013, els territoris més rics presenten dèficit, mentre que els que tenen menor renda tendeixen a gaudir d'un superàvit. És el cas, per exemple, d'Extremadura, que disposa d'un superàvit del 16,20%, i de Ceuta i Melilla, territoris autonòmics que n'assoleixen el 22,01%.

Madrid té un saldo negatiu de 17.591 milions d'euros, mentre que a Balears la xifra se situa en 1.511 milions d'euros. Les cinc úniques comunitats que contribueixen als fons estatals són, de fet, Madrid, les Balears, Catalunya, el País Valencià i Navarra.

Per ingressos fiscals, Balears té un saldo negatiu de 504 milions d'euros i de 1.007 milions d'euros en despesa pública.

Cladera critica que Madrid "paralitza" la feina pressupostària del Govern

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, després de dues hores de reunió al Ministeri d'Economia i Hisenda, ha criticat l'actitud de l'executiu central en relació amb la feina pressupostària del Govern. Segons informa el Govern en un comunicat, Madrid no ha donat solució a cap de les qüestions que la consellera ha plantejat amb l'objectiu d'avançar en l'elaboració dels pressuposts de les Illes per a l'any 2017.

"Amb l'excusa de ser un govern en funcions, estan bloquejant l'actuació de les comunitats autònomes", ha advertit Cladera. En aquest sentit, el Govern apunta que "urgeix" conèixer les xifres relatives al finançament i a les inversions que destinarà l'Estat mitjançant els pressuposts generals.

Una dels punts que també ha destacat Cladera és el plantejament de la realització d'infraestructures destinades a pal·liar les necessitats hidràuliques de les Illes. Per un altre costat, la consellera ha entregat en mà a l'equip del Ministeri la sol·licitud per a la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financera.

stats