Balears 31/08/2016

Les Balears lideren l'ocupació d'apartaments turístics

Mallorca és la zona de l'Estat on van fer-se més pernoctacions el juliol, més d'un milió

Carmen Buades
2 min
Mallorca és la zona on van fer-se més pernoctacions

PalmaLes Balears continuen batent rècords i fent miques les estadístiques sobre el nombre de visitants i l'ocupació d'establiments turístics, tot i que viuen un estiu marcat pel debat sobre la sostenibilitat del model de sol i platja. L'INE ha publicat aquest dimecres dades sobre l'ocupació de places no hoteleres i les Illes tornen a liderar-ne el rànquing: els apartaments turístics van tancar el juliol amb un 88% d'ocupació, un percentatge molt superior al 56,6% de places oferides ocupades que s'ha registrat, de mitjana, en l'àmbit estatal. De fet, només a Mallorca van fer-se 1,1 milions de pernoctacions i es van ocupar el 90,6% de les places d'aquest tipus d'establiments.

Encara que el Govern assegura que la regulació del lloguer vacacional arribarà abans que s'acabi l'any, aquest estiu els apartaments ja regulats fan l'agost diàriament. Les dades del juliol, tant pel que fa al grau d'ocupació per places com al d'ocupació per apartaments, mostren un increment en l'ús d'aquests establiments per part dels visitants. El juliol del 2015 van ocupar-se el 72,3% de les places; el d'enguany, el 75,1%. A més, els apartaments van ser ocupats l'any passat en un 85,2%, mentre que el mes passat aquesta dada va créixer fins al 87,95%.

En qualsevol cas, és possible que aquest augment percentual tan lleuger quedi explicat per la reducció del nombre d'establiments que l'INE té registrats, ja que, en l'àmbit estatal, el creixement de places ocupades i de pernoctacions és més pronunciat. L'any passat es tenien en compte 29.002 apartaments, amb un total de 93.648 places. I, segons les dades del 2016, al juliol hi havia a les Balears 87.250 places repartides en 27.093 cases. Tot i així, s'ha de tenir en compte que les dades amb què treballa l'Institut Nacional d'Estadística fan referència als apartaments registrats i que, per tant, no reflecteixen les variacions que hagin pogut experimentar les places del lloguer que encara manca regular.

En el cas del turisme rural, les Balears també lideren el grau d'ocupació a tot l'Estat, amb Menorca com a illa amb un percentatge més elevat, del 75,6%, i Mallorca, la zona on es van registrar més pernoctacions el juliol, 118.512. Als càmpings, en canvi, l'ocupació és més baixa, del 52%, però s'ha vist incrementada notablement amb relació al mateix mes de l'any passat, que va tancar amb una ocupació del 37% i que continua situant-se per damunt de la mitjana estatal, en un 46%.

stats