Balears 29/03/2017

Balears, una de les comunitats on més puja el nombre d'hipoteques

La variació anual a les Illes és d'un 34,6%

Ara Balears / Efe
2 min
/ R. MARIGOT

BalearsAstúries, Balears i Cantàbria són les comunitats on més ha augmentat el nombre d'hipoteques per la compra d'habitatges, informa l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que mostra, a més, que només hi ha una autonomia on en descendeix el nombre: Castella i Lleó. En els registres de la propietat es van comptabilitzar al gener un total de 27.240 hipoteques per habitatges, una xifra que és gairebé un 17 per cent major a la que va oferir el mateix mes de l'any passat.

També ha augmentat l'import mitjà d'aquestes hipoteques fins a situar-se en els 112.844 euros, un 6,4 per cent més. Així, les comunitats on es presta més capital són Madrid, amb 773,6 milions d'euros, i Catalunya, amb 571,2 milions. Andalusia és la tercera en aquesta escala, amb 453,2 milions.

Referent a la xifra d'habitatges hipotecats, l'andalusa és al costat de la madrilenya la comunitat que va al capdavant, ambdues amb el mateix nombre al mes de gener d'enguany, un total de 5.018. Catalunya en suma 4.258. El País Valencià registra 2.870 hipoteques i el País Basc,1.528, segons les dades de l'INE.

Les variacions anuals, no obstant això, col·loquen Astúries com la comunitat amb major augment d'hipoteques per la compra d'un habitatge, d'un 37,6 per cent, un percentatge superior al de Balears, del 34,6 per cent, i de Cantàbria, del 32. Galícia apareix un punt per sota, en el 31 per cent.

Els increments més lleus es localitzen a Canàries, un 8,3 per cent, i a Navarra, un 8,8. Només a Castella i Lleó, entre gener de 2016 i gener d'enguany, han baixat les hipoteques.

Quant al volum del capital prestat, l'increment des de gener de 2016 és especialment notable a Balears, un 65,5 per cent. La diferència amb la segona comunitat en increment anual és Extremadura, però a 20 punts, ja que registra un 44,6 per cent. El següent quadre mostra, per autonomies, el nombre d'habitatges hipotecats al gener d'enguany, la taxa de variació anual, el capital prestat (en milers d'euros) i la consegüent variació percentual al cap d'un any.

stats