Balears 23/05/2016

Balears acollirà vuit refugiats de Síria a finals de mes

S'instal·laran a l'alberg de la Platja de Palma. Durant el mes de juny s'espera que n'arribin 30 més

Martí Gelabert
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago

PalmaLes Illes Balears acolliran vuit refugiats víctimes del conflicte sirià. Arribaran el proper 30 de maig i s'instal·laran a l'alberg de la Platja de Palma. Ho han anunciat aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. Aquestes persones, provinents del contingent grec, "han passat un hivern molt cru que es podria haver evitat", ha lamentat Armengol. En aquest sentit, ha criticat la "lentitud de la Unió Europea" i la seva "manca de sensibilitat absoluta".

Aquests vuit refugiats, tots homes, se sumaran a les nou persones que actualment hi ha a l'alberg de la Platja de Palma –escollit per rebre els refugiats–, i que procedeixen d'indrets com Veneçuela, Etiòpia i Senegal. Balears, segons ha anunciat Santiago, disposa de 56 places per atendre persones refugiades. La consellera també ha destacat que les Illes tenen unes 30 més places assignades, que s'aniran ocupant durant el mes de juny.

Així és l'alberg que acull els refugiatsPel que fa a les famílies ja instal·lades, Santiago ha celebrat que "l'experiència ha estat molt bona". Entre els refugiats, hi ha un infant de cinc anys que fa reforç escolar i es podrà escolaritzar el proper curs. Aquest fet es durà a terme un cop la família sàpiga a quin municipi serà integrada, en la segona fase d'acollida. De fet, es dura a terme una mesa tècnica per treballar en aquesta fase d'integració, a partir de la qual podran rebre ajudes socials, apuntar-se al SOIB, i viure en cases que alguns voluntaris ja han oferit.

La primera fase d'acollida és d'uns 5 mesos i els refugiats s'assenten en un espai determinat, segons dicta l'Estat, i se'ls fa una valoració sanitària i social. Després d'aquest temps comença la integració, que es pot allargar fins a 8 mesos o un any. Durant tot el procés les famílies podran aconseguir l'estatus oficial de refugiat i així tenir tots els drets de ciutadania de l'Estat –exceptuant els de poder votar.

La presidenta Armengol ha fet un toc d'atenció a Madrid perquè miri d'agilitar, al més ràpid possible, el procediment per poder rebre refugiats. "Els volem oferir una vida digna", ha valorat. De fet, Armengol ha recordat que des del primer moment Mallorca s'ha definit com a "terra d'acollida". També s'ha destacat l'esforç de la ciutadania balear per oferir la seva ajuda als refugiats.

stats