Balears 12/05/2017

Avançam prepara mobilitzacions pel control dels aeroports i la sobirania fiscal

La plataforma pel dret a decidir presenta el full de ruta per als propers mesos

Ara Balears
2 min
Membres de la plataforma Avançam en roda de premsa, aquest dijous.

PalmaLa plataforma Avançam pel dret a decidir, que té 117 càrrecs electes a les Balears, iniciarà una campanya amb l'”objectiu de reclamar més sobirania per a les nostres Illes, tant pel que fa al finançament com al control de les infraestructures bàsiques”. El col·lectiu va presentar ahir el seu programa d'acció en roda de premsa a Can Alcover. El motiu de la mobilització: “Advertim que la situació de les Illes Balears és insostenible”. En aquest sentit, proposen "accions valentes per aconseguir més sobirania”.

El full de ruta de la plataforma preveu un acte reivindicatiu a l'aeroport de Son Sant Joan, encara sense data però quan estigui avançada la temporada turística, “amb l'objectiu de reclamar-ne un control amb el suficient pes per garantir que els representants polítics de les Illes, inclòs el Parlament, pugui decidir qualsevol aspecte que l'afecti”. Aquest serà el plat fort d'una sèrie d'accions reivindicatives per reclamar el control de les principals infraestructures d'entrada, com són els ports i els aeroports.

L'acció política se centrarà a presentar mocions a tots els ajuntaments en què hi hagi regidors d'Avançam “per demanar la sobirania fiscal per a les Illes Balears, és a dir, la recaptació i gestió de tots els tributs suportats a la nostra comunitat, i que de la quantitat total recaptada se satisfacin a l'Estat les despeses que el govern de l'Estat hagi d'atendre a les Illes Balears, a més d'una aportació al Fons de Compensació Interterritorial consensuat entre ambdues parts”.

En paral·lel, la plataforma organitzarà un seguit de debats a tots els municipis de l'Arxipèlag. La gota que ha fet vessar el tassó de la paciència d'Avançam, segons indiquen en un comunicat, ha estat la proposta de pressupostos generals de l'Estat, que “tornen a menysprear els ciutadans d'aquestes illes (només arribaran 130,4 € per habitant, davant els 277 € de la mitjana estatal)”. “Mentre es perpetua l'espoli de la riquesa que genera aquesta terra, juntament amb unes inversions estatals ridícules”, afegeixen, “resulta que les nostres institucions no poden garantir serveis essencials com ara educació, sanitat, serveis socials o medi ambient”.

En aquest sentit, la plataforma indica que “estam convençuts que cap pacte sobre el finançament que depengui d'un acord amb la resta de comunitats, o que deixi en mans de l'Estat la recaptació dels tributs, permetrà a les nostres institucions oferir uns serveis dignes als ciutadans d'aquesta terra”. “A més”, conclouen, “la història ens recorda que bona part de les promeses i acords sobre inversions han estat incomplerts per l'Estat, amb independència de qui hagi governat a Madrid”.

stats