Balears 14/11/2016

Les autopistes s’enduen la meitat de la despesa en inversions del Govern a Eivissa

Dels 51,01 milions d’euros que s’invertiran a l'illa, 23,6 serviran per pagar les concessions de les carreteres. En total, la pitiüsa gran rebrà un 13,9% dels diners que es destinen a tot l'Arxipèlag

Armando Tur
3 min
De esquerra a dreta: Juan, Cladera i Carrió avui al Consell d'Eivissa

EivissaEivissa rebrà enguany un total de 111,15 milions d’euros per part dels pressuposts del Govern balear, que encara resten pendents d’aprovació per part del Parlament. Són les xifres que ha presentat aquest dilluns a la seu del Consell Insular la consellera balear d’Hisenda, Catalina Cladera. Aquesta xifra representa poc menys del 14% del total de 618,82 milions d’euros que es preveu de despesa en el conjunt de les Illes.

Acompanyada del conseller d’Economia d’Eivissa i del seu director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió, Cladera ha manifestat que el pressupost que presenta el Consell és “valent” i diu que “s’accelera amb les polítiques que es volen fer”. Remarca el “fort increment” de pressupost que tindrà la comunitat, que veu com enguany creix un 10,1% respecte de l’any passat fins a assolir els 4.668: 24 milions d’euros.

Com ja va avançar el vicepresident Biel Barceló, les inversions territorialitzades que es destinaran a Eivissa seran de 48,9 milions d’euros, quatre milions més que l’any passat, cosa que significa un augment del 8,9%. Barceló va apuntar, en el marc de la World Travel Market de Londres, que aquesta pujada “compensava” els 1,1 milions d’euros que han quedat en suspensió en matèria de promoció turística per a l’illa.

A tot això, s’hi han de sumar els 11,17 milions d’euros en transferències de capital per a programes i convenis. El més important és el d'“ordenació i redefinició del model turístic”, que en rep 3,1 milions, o les transferències als municipis, que assoleixen els 1,17 milions d’euros.

La meitat de les inversions, a les autopistes

Dels 51,01 milions d’euros que el Govern invertirà a Eivissa, 23,6 es destinaran directament a la Conselleria de Mobilitat per pagar les concessions de les carreteres; 15,2 serviran per a infraestructures hidràuliques i de depuració de la Conselleria de Medi Ambient, i 6,4, per a l’Àrea de Salut. La resta es destinarà a Comerç i Indústria, Transparència, Cultura, Esport, Hisenda, Serveis Socials, Turisme i Presidència.

Podem-Guanyem es mostra “moderadament satisfet”

Els socis de govern del Partit Socialista al Consell, la coalició Podem-Guanyem, s’ha mostrat “moderadament satisfet” amb el pressupost del Govern balear. Diuen tenir el convenciment que aquests pressupostos seran millorats en esmenes i durant la tramitació parlamentària, i que, en qualsevol cas, “suposa una millora substancial respecte del tracte que el Govern balear oferia a Eivissa quan governava el PP”.

Així, la portaveu del grup Podem-Guanyem, Viviana de Sans, ha expressat “disgust” per la manca d'inversions previstes al projecte del Centre Bit a Eivissa, a més de la manca d'inversió en el transport públic o en la creació d'una bossa de lloguer social a Eivissa. "Pel que fa a inversions en transport públic, l'illa pateix un enorme greuge comparatiu respecte de Mallorca que aquests pressupostos no solucionen", ha declarat De Sans, qui ha afegit que "no entenem que, amb la situació d'emergència social que patim per la manca d'habitatge, les inversions que es fan en aquest aspecte siguin mínimes".

Quant a Cultura i Educació, es lamenta que en Educació no es concretin les inversions en alguns projectes que ja estan en marxa, com els centres educatius de Cala de Bou i Santa Eulària, i que tampoc s'hi inclogui una inversió en l'escoleta de Can Nebot. "El Govern hauria de fer un esforç perquè la despesa en Educació a les Balears arribàs a la mitjana estatal i no estigués per sota", ha explicat De Sans.

Pel que fa a Benestar Social, De Sans ha recordat que "Eivissa sempre ha rebut una inversió molt inferior a la necessària i ha estat el Consell qui, amb fons propis, ha garantit molts serveis". Per aquest motiu, ha manifestat l'esperança que els convenis que se signin en aquesta matèria suposin una millora del que Eivissa ha rebut fins ara. "Són uns pressupostos en els quals pesen més els aspectes positius i que comporten una passa endavant, però que també són millorables", ha comentat la portaveu del grup Podem-Guanyem, qui ha assegurat que es lluitarà tant com es pugui, al Parlament i amb esmenes, per millorar el text.

stats