Balears 06/04/2014

“Augmenta la pobresa, però no els recursos”

Carme Muñoz, directora EAPN - Xarxa Contra la Pobresa i l'Exclusió Social

Maria Fuster
3 min
Carme Muñoz

PalmaQuina és la dimensió actual de la pobresa a les Illes?

La darrera enquesta de condicions de vida que realitzà l'INE el 2013 assenyala que la taxa d'exclusió social a les Illes ha pujat 5 punts. Ha passat d'afectar el 18,5% de la població el 2011 a afectar-ne el 24,2% el 2012. Mai s'havia produït un augment de la pobresa tan important. És la primera vegada. Abans pujava entre 1 i 2 punts i mig. I davant d'aquest increment no s'ha experimentat cap pujada de pressupost social. Actualment es considera que una persona és exclosa social si té ingressos inferiors als 7.000 euros anuals. D'altra banda, l'INE no quantifica els casos de pobresa severa, que és la de qui no té cap ingrés.

Hi ha més gent demanant al carrer?

La mendicitat ha augmentat. Es veu cada vegada més als carrers de Palma. Hi ha diferents realitats: hi ha qui demana al carrer per no entrar dins del pla de feina al qual entren les persones que reben assistència social, fins a les persones que no coneixen els recursos perquè han arribat a l'illa fa poc o per altres motius. La situació és molt crítica, però hi ha recursos abans de recórrer a la mendicitat. Això sí, hi ha llistes d'espera pertot i els treballadors socials estan desbordats de feina, però tothom que demani ajuda a un ajuntament o a una entitat social té garantida una assistència mínima d'alimentació.

Menjar és bàsic. I després, què?

Donar aliment només és tapar un forat. Són necessàries més polítiques socials, més pressupost per poder dur a terme tota l'assistència necessària. Per exemple, amb la renda mínima d'inserció no es cobreix tota la població, però tampoc sabem quanta gent queda sense, perquè a les memòries de l'IMAS no es publica la gent que ha quedat fora ajuda.

Qui pateix més aquesta situació?

Els més vulnerables són les famílies monoparentals que no tenen xarxa familiar, perquè aquesta xarxa és clau per no caure en situació d'exclusió. Moltes vegades és la família la que dóna aquest suport. La pobresa és hereditària: si no es fa una feina amb la família per fer sortir d'aquesta situació els infants, serà complicat trobar-hi una sortida. A més a més, a les Illes Balears tenim una taxa d'abandonament escolar molt alta i la manca de formació educativa està directament relacionada amb la pobresa i l'exclusió social. Un altre factor que hi va en contra és l'estacionalitat de la temporada turística, que sempre ha afectat, i ara encara més. Un altre problema que ens trobam és el dels treballadors pobres. Són persones que tenen feina, però això no vol dir que no estiguin en situació d'exclusió social. És tot això dels minijobs que funciona en països com Alemanya i Anglaterra i que cada vegada és més present aquí. Aquesta ocupació de baixa qualitat és el que sembla que ve.

Com afecta l'exclusió social psicològicament?

En situació de pobresa pots entrar en la roda de la depressió. S'ha de destacar la tasca que fan els treballadors socials, que fan una atenció psicològica molt important a totes aquestes persones que estan passant per momens crítics.

Com valorau les acusacions del ministre Montoro a Càritas?

Ho rebutjam totalment. A qui se li ocorre dir això? Per descomptat que Càritas no menteix. Aquesta entitat sense afany de lucre va ser una de les vuit entitats fundadores de l'EAPN l'any 2005. Ara en som setze. Hem anat augmentant a mesura que avançava la crisi econòmica.

stats