TREBALL
Balears 06/02/2017

Augment del salari, d'un 6,5% en tres anys, i 2 dies lliures: fites del nou conveni de comerç

Un acord que "beneficiarà més de 20.000 empreses i millorarà les condicions laborals de prop de 50.000 treballadors"

Margalida Mateu
2 min
Roda de premsa per a la presentació del preacord del nou conveni de comerç amb el conseller i representants de patronals i sindicats

Palma"Satisfacció" aquest dilluns a la Conselleria de Treball pel fet de donar a conèixer els detalls del preacord sobre el nou conveni de comerç entre els sindicats UGT i CCOO i les patronals del petit i mitjà comerç de les Balears.

L'acord inclourà la "recuperació de drets i l'augment de salaris", ha remarcat el conseller Iago Negueruela. El conveni "beneficiarà més de 20.000 empreses i millorarà les condicions laborals de prop de 50.000 treballadors", que veuran incrementar el seu sou en un 6,5% en tres anys i, per primera vegada, podran tenir dos dies seguits de descans per setmana.

Efectes retroactius

La pujada salarial serà del 3% fins a l'1 d'abril del 2017, amb efectes retroactius des de l'1 abril del 2016, i de l'1,75% per cada un dels anys següents fins al 2019. La negociació, segons han reconegut les diferents parts, no ha estat fàcil, però "hem aconseguit desbloquejar-la", ha assenyalat Ginés Díez, secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria i Turisme de CCOO.

2 dies de descans

Una altra de les fites aconseguides són els dos dies seguits de descans per als treballadors, "una situació història, ja que fins ara feien feina 6 dels 7 de la setmana", ha remarcat Antonio Copete, d'UGT. Per a les empreses de menys de deu treballadors "es podrà pactar amb els empleats que siguin 1,5 dies de descans", ha dit Rafel Ballester, president d'Afedeco.

Per la seva banda, Bernat Coll, de Pimeco, creu que "ha estat un esforç recíproc i un conveni de seny, que incorpora uns sous més dignes i, per tant, més competitivitat del sector".

El preacord estableix, també, que a partir del 2017 es perllonga dos anys el dret a reduir la jornada per a la cura de menors, fins als 14 anys, i s'hi inclouen tres nous tipus d'excedència: d'un a tres mesos per malaltia de llarga durada de familiars, d'un a quatre per adopció internacional i de quatre mesos a quatre anys en cas de violència de gènere.

També es manté el dret dels treballadors a gaudir de quinze dies de vacances durant el període estival i el premi de jubilació per als que cessin en l'empresa aquest 2017 a 60 anys, mentre que per als anys següents s'estableix una fórmula en funció de l'antiguitat.

Mesa negociadora del conveni col·lectiu, a la que han assistit el conseller de Treball i les directores generals de Comerç i Empresa, Pilar Sansó, i de Treball, Isabel Castro.

El conveni d'hostaleria, més complicat

Antonio Copete, secretari general d'UGT, ha considerat que el de comerç "és el segon conveni més important de les Balears" i ha volgut destacar la "paciència" de totes les parts del comerç. Una paciència que farà encara més falta quan l'any que ve es negociï el conveni d'hostaleria, ha remarcat.

"Si hem de fer un esforç per arribar a un acord amb el sector del comerç, crec que també s'hauria de fer amb escreix per pactar el pròxim conveni d'hostaleria, ja que em consta que els empresaris estan guanyant molt més. Per tant, el conveni haurà de ser molt més exigent", ha recalcat Copete.

stats