Balears 16/12/2013

Els aturats de llarga durada han augmentat un 1.125% amb la crisi

Han passat de ser 2.800 l'any 2008 a 34.300 ara

Ara Balears
2 min

Palma.L'increment de l'atur, que s'ha produït durant la crisi econòmica, està darrere de l'empobriment de la població. Sense feina no hi ha ingressos i, a mesura que s'allarga el temps en situació de crisi i que s'apliquen retallades en despesa social, es van esgotant els subsidis. Si es pren com a referència l'estimació que fa l'Enquesta de Població Activa (EPA), s'observa que la població illenca aturada en el trimestre de més activitat econòmica i laboral (el tercer) s'ha incrementat un 91% en els darrers cinc anys, passant de ser un col·lectiu de 55.300 persones l'any 2008 a un de 105.600 enguany. I el que és més important, la població aturada de llarga durada (dos anys o més) ha augmentat un 1.125% (ha passat de 2.800 persones en el 2008 a 34.300 aquest estiu).

No és tot l'atur

Les dades, aportades per l'analista de la Fundació Gadeso Rafel Borràs, no recullen tota la situació real, perquè, com ell mateix adverteix, en una situació d'atur massiu, es generen "mecanismes d'autocontenció estadística" perquè no recullen la gent desanimada que deixa de cercar una ocupació retribuïda, l'emigració geogràfica, el submón del treball submergit o la substitució del treball a temps complet per un a temps parcial. I tot això provoca que les estadístiques reflecteixin només una part de la magnitud de la població aturada real que hi ha a les Illes Balears en temporada alta.

Acceleració de l'empobriment

Però, segons l'analista, en un context de devaluació brutal de la renda de la majoria de la població, el trànsit de la "normalitat" a la pobresa material relativa es produeix en molts casos amb una extraordinària rapidesa. L'expert cita com a exemple de l'acceleració dels processos d'empobriment personal i familiar la reforma laboral de 2012, que ha augmentat els procediments exprés per l'acomiadament gairebé gratuït. Però també esmenta la retallada de les prestacions de desocupació per a les persones majors de 55 anys o l'exclusió de col·lectius com a beneficiaris de l'ajut del programa Prepara.

Tots aquests elements, increment de l'atur i retallades en drets i prestacions, ajuden a explicar l'empobriment d'una bona part de la població de Balears. Segons Borràs, "no hi ha dubte que la pobresa relativa i severa ha esdevingut un problema estructural" i "amb les dades disponibles no és exagerat parlar d'emergència social".

El retrat, però, contrasta amb el que fa el Govern, que sense anar més enfora destacava dissabte que s'ha produït un creixement econòmic del 0,6% en el tercer trimestre d'enguany (en plena temporada turística) i defensava que això confirma un canvi de tendència. També els hotelers han admès que aquesta ha estat una temporada turística de rècords, tot i que no ha tingut uns efectes en el mateix sentit sobre la població ocupada.

stats