Balears 19/12/2017

Arranca el debat de pressupostos amb els ulls posats en Bel Busquets

S'esperen poques sorpreses en un ple de tres dies per aprovar els comptes del 2018

C. Buades
3 min
El ple del Parlament.

PalmaAquest dimarts arranca la primera sessió del debat per aprovar els pressupostos del 2018 al Parlament. No obstant això, igual que l'any passat (quan l'expulsió de Xelo Huertas i Montse Seijas del grup parlamentari de Podem va marcar la sessió), el protagonisme se l'endurà un altre: serà la primera vegada que la nova vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, deixi el seu espai a l'hemicicle i segui a la cadira que fins ara ocupava Biel Barceló.

El projecte de llei de pressupostos arriba a un ple que durarà tres dies, en el qual s'esperen poques sorpreses: la majoria de les esmenes han estat pactades o transaccionades durant les negociacions parlamentàries i el debat recollirà les propostes dels grups parlamentaris que no han trobat acord a les comissions.

L'oposició no espera que gairebé cap de les seves esmenes tingui el suport del Pacte aquests dies, però tot i així, mantenen vives algunes peticions per modificar el règim fiscal i propiciar una abaixada d'impostos que, segons el PP, permetria a la ciutadania estalviar 100 milions d'euros en tributs. Ciutadans celebra que moltes de les esmenes presentades en matèria de formació ocupacional hagin estat acceptades i reivindica l'aprovació d'una partida destinada a la creació del grau superior de Formació Professional d'energia i aigua per formar gent experta en energies renovables.

El Pi ja va anunciar ahir que celebrava haver arribat a un acord amb els partits que donen suport al Govern per aprovar un pla de dinamització de comerços als centres urbans, incrementar les ajudes d'innovació a les petites i mitjanes empreses i afegir gairebé mig milió d'euros a la partida de l'Idispa.

El president del Parlament, Balti Picornell, i la consellera Cladera.

Pel que fa als grups parlamentaris del Pacte, Podem manté viva una esmena en què demana que el Decret de posidònia del Govern tingui una dotació econòmica de 250.000 euros i MÉS per Menorca vol que els pressupostos del 2018 incloguin la creació d'una oficina de defensa dels drets lingüístics i, així mateix, demanar que les desgravacions fiscals per a les famílies que tenen fills que estudien fora de la seva illa de residència s'apliquin també als menorquins i eivissencs que, tot i que tenen una extensió de la UIB a la seva illa, decideixin estudiar presencialment a Mallorca (una esmena que també va presentar Gent per Formentera i a la qual donen suport).

La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, també debatrà una esmena de Podem que demana l'augment d'agents de Medi Ambient, tot i que les dues esmenes que quedaven vives per al debat d'avui van ser retirades. MÉS per Mallorca arriba al Parlament amb totes les esmenes aprovades. El PSIB en té dues: una que demana el descompte d'un 20% de l'impost turístic per als establiments de més de 400 places que tinguin obert determinats dies l'any i una altra de dirigida a augmentar el pressupost del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat.

Es tracta dels comptes més elevats que han tingut mai les Balears, un fet que permet augmentar les inversions i incrementar els beneficis fiscals. El Govern reivindica que són uns pressupostos "molt socials", que es diferencien dels d'enguany en qüestions com ara l'augment de les partides destinades a habitatge, la dotació per al primer Pla d'indústria de les Balears o les inversions destinades a la promoció econòmica (175 milions d'euros en total).

stats